Σπουδαία διάκριση για τον Παραλιμνίτη Δρ. Ζορπά



Ο Δρ. Αντώνης Ζορπάς από το Παραλίμνι, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) έλαβε σημαντική τιμητική διάκριση για τη διαχρονική στήριξη και εμπειρογνωμοσύνη που παρέχει στο έργο και τις δράσεις του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Τον Δρ. Ζορπά και άλλους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς βράβευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τη Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος. H σημαντική αυτή διάκριση περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.


Ο Δρ Αντώνης Ζορπάς

Ο Δρ. Αντώνης Ζορπάς σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και από το ίδιο τμήμα αναγορεύτηκε διδάκτορας στον κλάδο της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Μηχανικής. Τον Ιανουάριο του 2016 εντάχθηκε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγκεκριμένα στο ΜΠΣ Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος και είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια ως μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού και επισκέπτης Λέκτορας στο γνωστικό του αντικείμενο. Έχει εκδώσει τρία (3) βιβλία και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 κεφάλαια σε επιστημονικές εκδόσεις και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου και είναι μέλος της Επιτροπής του Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών. Είναι Διαπιστευμένος Επιθεωρητής (Lead Auditor) συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001/EMAS) και κατέχει διαπίστευση σε θέματα εργασιακής ασφάλειας και υγείας. Είναι, επίσης, διαπιστευμένος σύμβουλος στην ανώτατη βαθμίδα για θέματα Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ποιοτικού Ελέγχου, Έρευνας και Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Υγείας και Σχεδιασμού Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων. Τελεί παράλληλα σύμβουλος διάφορων βιομηχανιών σε θέματα Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Χημικής Μηχανικής και Ελέγχου Παραγωγής, εκπονώντας πληθώρα μελετών στα προαναφερθέντα πεδία έρευνας. Ο Δρ. Ζορπάς είναι Στρατηγικός Σύμβουλος της Επιτροπής EURASHE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συνθήκης της Μπολόνιας στην ανώτερη εκπαίδευση. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Ανάπτυξη Στρατηγικών για τη Διαχείριση Αποβλήτων, η ανάπτυξη μοντέλων Κυκλικής Οικονομίας, η Βιο-οικονομία, η Ανάλυση Κύκλου Ζωής και ο Μεταβολισμός Πόλεων.