Σπουδαία διάκριση για το Λύκειο Κοκκινοχωρίων


Την τρίτη θέση στην ηλικιακή κατηγορία 14-16 στο διεθνή τελικό του Σχολικού Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», τον οποίο διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, μέλος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Frederick, κατέκτησε η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων «Green Team». 

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες και να αναπτύξουν ένα μοντέλο Βιώσιμου Πράσινου Κτηρίου ή Έξυπνου Λιμανιού για την πόλη τους, χρησιμοποιώντας βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά (για την πρώτη ηλικιακή ομάδα, που ήταν μικρότερη) ή προγράμματα όπως Minecraftschools, Roblox, Blocksworld, Growtopia, Lego Worlds, Block Craft 3D κ.λπ. (για τη δεύτερη). 

Η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων, που αποτελείτο από τους μαθητές Δέσποινα Πατσαλή, Κωνσταντίνα Ορφανού, Γιώργο Τσιολάκκη και Παναγιώτη Χατζηανδρέα, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Χριστίνα Περδίου, εκπροσώπησε την Κύπρο και κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία 14-16, αφού πρώτα αναδείχθηκε νικήτρια στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Στο διαγωνισμό η ομάδα παρουσίασε το κτήριο AutoGreen, το οποίο σχεδίασε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Minecraftschools. Το κτήριο συνδυάζει έξυπνα συστήματα αυτοματισμού και διαδικασίες διαχείρισης και λειτουργικότητας, με άξονα την ορθολογική χρήση της ενέργειας και κυρίως την εξοικονόμησή της. Λήφθηκαν υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις παράκτιες μεσογειακές πόλεις, ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική και η θερμική άνεση. Άλλες παράμετροι που αξιοποιήθηκαν ήταν κυρίως περιβαλλοντικές, και αφορούσαν την ηλιοφάνεια, τη βλάστηση, τον άνεμο και την υγρασία.

Το υψηλό επίπεδο του έργου της ομάδας εξήραν μέλη της εθνικής κριτικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο δρ. Πάρις Φωκαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, με εξειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας, ο δρ. Γρηγόρης Καλνής, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, η Egladina Miza, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου στο Student Board του EU-Conexus, ο δρ Ιωάννης Βουδούρης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Michel Christensen εκ μέρους της Αρχής Λιμένων. 

Μετά την επιτυχία της στον διεθνή τελικό, η ομάδα κέρδισε την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 23-24 Ιουνίου 2022. Στο πλαίσιο του ταξιδιού, οι ομάδες που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας (Ρουμανία, Κροατία και Κύπρος) συμμετείχαν σε ένα εργαστήρι σχεδιασμένο ειδικά γι’ αυτές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Πολιτικής Μηχανικής του Βουκουρεστίου (UTCB) με θέμα την κατασκευή κτηρίων με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Επισκέφτηκαν, επίσης, το EFdeN Sustainable City, μια πρότυπη αειφόρο πόλη στη Ρουμανία, αλλά και πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας, ενώ έλαβαν μέρος και σε βιωματικά εργαστήρια.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν σχεδόν 100 σχολεία, 100 εκπαιδευτικοί και 400 μαθητές από την Ευρώπη.