Σκέψεις για κλείσιμο των Λυκείων - Αύριο οι αποφάσεις


Ες αύριον τα σπουδαία για τα νέα μέτρα… Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας στις εννέα το πρωί παραδίδουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις τελικές τους προτάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν αμέσως μετά από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.


Πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα δραματική αύξηση σε κάποια περιοχή και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι ειδικοί θα πάνε με δύο δέσμες μέτρων στο Προεδρικό που θα περιλαμβάνουν η πρώτη παγκύπριους και τοπικούς, για τη Λεμεσό, περιορισμούς και η δεύτερη χαλαρώσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων.


Τα παγκύπρια μέτρα, στα οποία θα συμπεριληφθεί και η Πάφος και θα έχουν ισχύ μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, θα αφορούν σε επέκταση των υφιστάμενων με κέρφιου στις 10:30 και διατήρηση των περιορισμών στους αριθμούς των συναθροίσεων σε σπίτια και χώρους εστίασης. Λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι ειδικοί κάνουν σκέψεις ώστε να προτείνουν κλείσιμο από την Τρίτη πρώτη Δεκεμβρίου, των Λυκείων με τα μαθήματα να συνεχίζουν μέσω τηλεκπαίδευσης. Επεξεργάζονται, εξάλλου και άλλες παρεμβάσεις, που έχουν σχέση με τις εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών.


Βεβαίως πρέπει να θεωρείται και ο διαφορετικός χειρισμός της Λεμεσού, στην οποία ωστόσο θα αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός και θα υπάρξουν χαλαρώσεις στο lockdown. Οι σκέψεις είναι να μετατεθεί το κέρφιου στης εννέα από τις οκτώ το βράδυ που ισχύει σήμερα και να δοθεί το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις όπως είναι κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και πολυκαταστήματα.


Σ’ ότι αφορά στα Χριστουγεννιάτικα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη δέσμη και τα οποία θα τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός απροόπτου θα τεθούν σε εφαρμογή στις 23 Δεκεμβρίου. Σε αυτά θα υπάρχουν χαλαρώσεις στις συναθροίσεις στα σπίτια, όπου θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις 20 ατόμων. Η πρόθεση είναι να επεκταθεί και η ώρα του κέρφιου, ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν σε ρεβεγιόν και άλλες συγκεντρώσεις, οι πολίτες.


Ο δείκτης που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς


Οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία και για τη σημερινή ημέρα, αφού υπάρχουν επιδημιολογικοί δείκτες, που μπορεί να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς.
«Ο δείκτης που μας ανησυχεί είναι οι νοσηλείες και είναι αυτός που μπορεί να μας ανατρέψει τα πάντα. Έχουμε 15 νοσηλείες αν ας πούμε σήμερα δούμε 20, τότε θα μας προβληματήσεις», ανέφερε μιλώντας στον Αντ1 ο καθηγητής επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος.
Ο άλλος φόβος των ειδικών, είναι μήπως παρουσιαστεί απότομη αύξηση σε κάποια περιοχή, κάτι που και πάλι θα κτυπήσει το καμπανάκι, πως πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις.


Ο διαφορετικός χειρισμός της Λεμεσού


Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, επιβεβαίωσε πως θα γίνει διαφορετικός χειρισμός της Λεμεσού από τις υπόλοιπες πόλεις κι αυτό λόγω του ότι είναι πολύ πιο επιβαρυμένη από τις υπόλοιπες περιοχές.

«Είναι πολύ πιο ψηλά από τις υπόλοιπες επαρχίες. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τη Λεμεσό. Μέχρι προχθές 4 στους 10 που ήταν θετικοί προέρχονταν από τη Λεμεσό», υπέδειξε.
Ανέφερε εξάλλου, ότι η τελική μορφή των μέτρων θα αποφασιστεί αύριο, κατά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει όντως στο τραπέζι πρόταση για κλείσιμο των Λυκείων.

Μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, αναμένεται να αναλύσουν σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα μέτρα και θα παρουσιάσουν την επιδημιολογική εικόνα σε κάθε περιοχή.

.

ΠΗΓΗ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ