Σκέψεις για αναβολή των δόσεων στα ενοίκια


Στις τέσσερεις προτεραιότητες του ΔΗΣΥ για την οικονομία βρίσκονται και αποφάσεις για τα ενοίκια, ενδεχομένως στο πρότυπο αναστολής δόσεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου την Πέμπτη (2/4). 

Από την άλλη το ΑΚΕΛ, δια μέσου του εκπροσώπου του Στέφανου Στεφάνου την ίδια ημέρα ζήτησε την συνεισφορά του κράτους στα ενοίκια, καθώς όπως τονίζει προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους εξαιτίας των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να διευθετήσει αυτό το πιεστικό πρόβλημα, πλαίσιο αυτής της διευθέτησης μπορεί να είναι η συνεισφορά της κάθε πλευράς (του κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών ακινήτων) σε ένα ποσοστό. Μάλιστα, όπως τονίζεται στη δήλωση η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα. 


Διαφήμιση:

Acropolis Quality Food Paralimni: Ερχόμαστε στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα τηλεφώνημα - 23 828 999☎️


Σκέψεις για αναστολή δόσεων εταιρειών αλλά και εργαζομένων 

Όπως ειπώθηκε από πλευράς ΔΗΣΥ οι σκέψεις για τα ενοίκια υπάρχουν και ενδεχομένως αυτές να είναι στη μορφή αναστολής δόσεων, (π.χ. για τόσους μήνες να μην καταβάλλεται δόση και να αποπληρωθεί το ενοίκιο σε τόσο βάθος χρόνου) τόσο για εταιρείες, όσο και για εργαζόμενους, ωστόσο όπως μας τόνισαν το όλο ζήτημα χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας, λόγω της σύγκρουσης με το Άρθρο 26 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα του «Συμβάλλεσθαι ελευθέρως».

Δεν θα είναι με βάση το ελληνικό μοντέλο 

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ακολουθηθεί κάποιο μοντέλο όπως αυτό που αποφασίστηκε στην Ελλάδα, μας ειπώθηκε πως αυτό το σενάριο είναι απομακρυσμένο, καθώς όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι σκέψεις είναι για αναστολή δόσεων και όχι για έκπτωση στο ενοίκιο, όπως ισχύει στην Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ελληνικό μοντέλο, για τους εργαζόμενους – μισθωτούς, των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία. Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, παρέχεται έκπτωση 40% επί του ενοικίου. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. 


ΠΗΓΗ:Offsite.com


Διαφήμιση:

Acropolis Quality Food Paralimni: Ερχόμαστε στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα τηλεφώνημα - 23 828 999☎️