«Σίγουρα υπάρχει ελπίδα» δηλώνουν οι γιατροί για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ


Η θεραπεία του Παναγιώτη - Ραφαήλ ολοκληρώθηκε στη Βοστώνη και πλέον ο χρόνος θα δείξει αν και κατά πόσο θα είναι επιτυχημένη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 o θεράπων ιατρός, Βασίλης Δάρρας ξεκαθάρισε ότι η θεραπεία δεν οδηγεί σε τελική αποθεραπεία, παρά μόνο σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ο κ. Δάρρας εκτιμά ότι μια καλή εικόνα για τα αποτελέσματα της θεραπείας θα υπάρχει σε περίπου τρεις μήνες αλλά καλύτερη εικόνα σ’ έναν χρόνο από σήμερα.

«Οι εξετάσεις του Παναγιώτη Ραφαήλ βγήκαν όλες φυσιολογικές. Δεν θα μπορούσαμε να δίναμε την γονιδιακή θεραπεία αν είχαμε κάποιο πρόβλημα με τις εξετάσεις» είπε και πρόσθεσε:

«Τα παιδιά που έχουν αυτά τα συμπτώματα δεν μπορούν και είναι αδύνατον να θεραπευτούν 100%. Ο λόγος είναι γιατί έχουν ήδη χάσει αρκετά κύτταρα στον νωτιαίο μυελό, έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό κινητικών νευρώνων και γι’  αυτό καμία θεραπεία δεν μπορεί να οδηγήσει στην τελειωτική αποθεραπεία του παιδιού. Απλά αποσκοπούμε σε κάποια βελτίωση αποσκοπούμε στην επιβίωση του παιδιού, βελτίωση στην κινητική λειτουργία και αναπνευστική λειτουργία» αναφέρει ο επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου της Βοστώνης.

Κλείνοντας έστειλε κι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον:

«To μήνυμα είναι να μην χάνουν την ελπίδα γιατί η ασθένεια αυτή για πολλούς και διαφόρους λόγους έχει γίνει ο στόχος πολλών ερευνητικών προσπαθειών και όπως φαίνεται έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν κι άλλες θεραπείες στο μέλλον. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να μιλούν στους γιατρούς τους, οι οποίοι οι περισσότεροι – ειδικά όσοι  ασχολούνται με την νευρολογία- είναι αρκετοί ενημερωμένοι. Εγώ νομίζω υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι στην Ελλάδα οι οποίοι μπορούν να δώσουν πληροφορίες στις οικογένειες αυτές».

Άρα υπάρχει ελπίδα και για τον Παναγιώτη –Ραφαήλ; «Βεβαίως υπάρχει, σίγουρα υπάρχει».
 

Πηγή: Έθνος