Σίγησαν χθες 52 από τις 180 σειρήνες


Από τις 180 σειρήνες που έχει υπό την ευθύνη της η Πολιτική Άμυνα και βρίσκονται διασκορπισμένες και τοποθετημένες σε διάφορα σημεία των ελεύθερων περιοχών, χθες κατάφεραν να ηχήσουν χωρίς πρόβλημα οι 128. Άλλες δέκα, οι οποίες αναμενόταν ότι θα ηχήσουν, υπενθυμίζοντας στους πολίτες την ώρα που ξεκινούσε το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, παρέμειναν σε κατάσταση σιωπής ή ήχησαν με χαμηλότερη ένταση από την επιθυμητή ή ακόμη και με καθυστέρηση.

Οι 42 από τις 180 σειρήνες, αποφασίστηκε να μην ηχήσουν και έτσι δεν τους στάλθηκε μήνυμα για να ηχήσουν. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε επειδή κάποιες από αυτές τις 42, σε προκαταρκτικό έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είχαν ήδη κάποιο πρόβλημα και πρέπει να επιδιορθωθούν, προτού τεθούν και πάλι σε κατάσταση «έτοιμες για λειτουργία». Κάποιες άλλες πάλι, δεν έλαβαν μήνυμα για να ηχήσουν επειδή βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως για παράδειγμα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, Κυριάκος Χατζηγεωργίου, φέτος καθυστέρησε ο τεχνικός έλεγχος στον οποίο υποβάλλονται κάθε χρόνο όλες οι σειρήνες και αυτό, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Ο τεχνικός έλεγχος φέτος άρχισε μέσα Μαΐου, ενώ θα έπρεπε να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.

Χθες, πάντως, λίγο μετά που ήχησαν οι σειρήνες, η Πολιτική Άμυνα δέχθηκε -όπως και κάθε χρονιά εξάλλου- αρκετά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από πολίτες. Κάποιοι από αυτούς διαμαρτύρονταν διότι ήχησαν οι σειρήνες και κάποιοι άλλοι διότι δεν ήχησαν.

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, θα ηχήσουν και πάλι οι σειρήνες το πρωί, την ώρα που ξεκινούσε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και έτσι θα γίνει νέος έλεγχος σε όλες τις σειρήνες, ώστε να διαπιστωθεί ποιες θα έχουν επιδιορθωθεί στο μεταξύ και ποιες θα πρέπει να επιδιορθωθούν, ώστε να είναι όλες σε λειτουργήσιμη κατάσταση.  


Πηγή: Φιλελεύθερος