Σήμερα η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα το απόγευμα, ώρα Κύπρου. Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον είναι δρακόντεια μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο πριν 15 ημέρες.

Η φετινή τελετή ορκωμοσίας δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη στην Ουάσινγκτον, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τους Αμερικανούς να έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, και να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και υπό το φόβο ένοπλων επιθέσεων, μετά τη φονική εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Η Ουάσινγκτον είναι τελείως αγνώριστη, με αποκλεισμένες και άδειες όλες τις μεγάλες λεωφόρους, ογκώδη τσιμεντένια οδοφράγματα, φράχτες, συρματοπλέγματα, μπλόκα και ειδικές δυνάμεις σε κάθε γωνία.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα -ακόμη και την επίθεση εκ των έσω- οι αρχές απομάκρυναν τουλάχιστον 12 μέλη της Εθνικής Φρουράς, καθώς προέκυψε ότι ασπάζονταν εξτρεμιστικές απόψεις.

Σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Ντέλαγουερ, λίγο πριν ταξιδέψει για την Ουάσινγκτον, ο Τζο Μπάιντεν σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία από το προπύργιό του, αναφέρθηκε στην αγάπη του για αυτήν την Πολιτεία, τον νεκρό γιο του και τον δικό του θάνατο.
«Συγχωρήστε τη συγκίνησή μου, όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα είναι γραμμένο στην καρδιά μου», είπε ο 78χρονος Δημοκρατικός πολιτικός, παραπέμποντας στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις. «Αισθάνομαι τιμή, βαθύτατη τιμή, που θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος και αρχιστράτηγός σας και θα είμαι πάντα υπερήφανο τέκνο του Ντέλαγουερ», συνέχισε ο Μπάιντεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γουίλμινγκτον όταν ήταν δέκα ετών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική απόφασή του να επιλέξει μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρις, για αντιπρόεδρό του. «Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν και αλλάζουν. Αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι το Ντέλαγουερ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκεται σε τουριστικό θέρετρο στη Φλόριντα και δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τόνισε ότι είναι ο μοναδικός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ενέπλεξε τη χώρα σε πόλεμο και ζήτησε από τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για να επιτύχει η νέα κυβέρνηση.