Σήμα κινδύνου από Γρίπη Α - Πανικός στα νοσοκομεία

Οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν προκαλέσει υπερπληρότητα στα νοσοκομεία της Κύπρου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις θανάτους, οι οποίοι, αν και ακόμα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, φαίνεται να αποδίδονται στη γρίπη Α.

Ρεπορτάζ:Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος 

 

Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», για ενήλικες με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, οι οποίοι αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα και το υπουργείο Υγείας αναμένει τώρα τα εργαστηριακά αποτελέσματα ώστε να επιβεβαιωθούν πλήρως οι ενδείξεις που μέχρι τώρα υπάρχουν. Στη γρίπη Α' είχε αποδοθεί εξάλλου προκαταρκτικά και ο θάνατος του 20μηνου αγοριού το οποίο εξέπνευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Μακάρειο Νοσοκομείο. 

Η έξαρση των ιώσεων παρατηρείται σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα παιδιατρικά τμήματα είναι υπερπλήρη, στη Λεμεσό χρειάστηκε να τοποθετηθούν επιπρόσθετες κλίνες στον παιδότοπο του Παιδιατρικού Τμήματος, ενώ κλήθηκαν στην υπηρεσία και παιδίατροι οι οποίοι εργάζονται στη σχολιατρική υπηρεσία. 

Προς το παρόν, επίσημα το υπουργείο Υγείας δεν κάνει λόγο για επιδημία, αφού η εποχή που διανύουμε θεωρείται ότι η κατεξοχήν εποχή της γρίπης και των ιώσεων. Ωστόσο, γιατροί και νοσηλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο αυξημένος αριθμός περιστατικών είναι δεδομένος και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων. 

Σε ό,τι αφορά στα αυξημένα περιστατικά ιώσεων, η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε στον «Φ» ότι «αυτή την εποχή όντως παρατηρείται έξαρση της γρίπης και των ιώσεων». 

Από πλευράς της, η βοηθός διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Μαρία Κολιού, «ανέφερε ότι όντως υπάρχει υπερπληρότητα στον παιδιατρικό θάλαμο». Όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης της γρίπης» και πρόσθεσε ότι «έχουμε αυξημένα περιστατικά του ιού Η1Ν1, της γρίπης Α’ δηλαδή, η οποία παρατηρείται τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη». 

Μέτρα προστασίας 

Το υπουργείο Υγείας προτρέπει το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κ.λπ.) να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης: 

- Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.
- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται, χρησιμοποιεί χάρτινο μαντιάκι το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπό του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του. 

Η βοηθός διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου τόνισε στις δηλώσεις της στον «Φ» ότι «είναι πολύ σημαντικό να ζούμε σε περιβάλλον/δωμάτιο το οποίο αερίζεται και πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού έχει αποδειχθεί ότι ο ιός Η1Ν1 ζει για αρκετές ώρες πάνω στα χέρια μας και ως εκ τούτου είναι πολύ εύκολο να τον μεταδώσουμε σε άλλα άτομα». 

Προειδοποιούν γιατροί και νοσηλευτές Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κρίση και θα πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση μέτρα, δηλώνουν γιατροί και νοσηλευτές του δημοσίου, τονίζοντας ότι «υπάρχει υπερπληρότητα και στον ιδιωτικό τομέα για αυτό είναι δύσκολο να γίνουν παραπομπές ασθενών».  Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια γενικά και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών δέχονται επιπλέον φόρτο εργασίας εξαιτίας των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υπερπληρότητα σε όλους τους θαλάμους και τα ΤΑΕΠ αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιο πρόβλημα».  Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε ότι «στη Λεμεσό φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο παιδιατρικός θάλαμος του νοσοκομείου Λεμεσού, ο οποίος διαθέτει 30 συνολικά κλίνες, είναι υπερπλήρης και ως λύση ανάγκης, έχουν τοποθετηθεί κλίνες στον διπλανό παιδότοπο όπου μέχρι χθες το μεσημέρι φιλοξενούνταν 15 παιδιά». Θα πρέπει, είπε, «να το παραδεχθούμε ότι τα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων κυρίως, βρίσκονται σε κρίση και να λάβουμε τα μέτρα μας».  

Εμβολιασμός ακόμα και τώρα Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι «το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα, είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο». 

18 θάνατοι στην Ελλάδα

 Η γρίπη Α παρουσιάζει έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα 18 άνθρωποι φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους λόγω του Η1Ν1, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α με τα 112 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.