Σφοδρή αντίδραση κυνηγών στον νέο νόμο περί σκύλων

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, οι Επαρχιακές Επιτροπές των κυνηγών, οι κυνηγετικοί σύλλογοι, οι σύνδεσμοι για τα σκυλιά, το Κόμμα των Κυνηγών και οι φιλοζωϊκές οργανώσεις, τάχθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου Περί Σκύλων, το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Γεωργίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. 

Όχι μόνο γιατί δεν θα διορθώσει το πρόβλημα, αλλά θα το μεγαλώσει σε τεράστιο βαθμό, αφού οι περισσότερες πρόνοιες έχουν σαν σκοπό τις καταδίκες που οδηγούν σε βαριά πρόστιμα. Ήδη από τις πρώτες μέρες όταν είχε γνωστοποιηθεί ότι προωθείται μια τέτοια νομοθεσία, διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτήτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους, ενόψει του δυσβάστακτου οικονομικού βάρους που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του από τη Βουλή. 

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και συζητήσεων που ακολούθησαν, αξιωματούχοι και άλλοι παράγοντες όχι μόνο διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά την ετοιμασία ενός τέτοιου νομοσχεδίου χωρίς καμιά διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και άλλους φορείς, αλλά γιατί ένας βασικός σκοπός είναι το χρήμα. Και τούτο γιατί η ισχύουσα νομοθεσία Περί Σκύλων του 2002 προβλέπει όλα όσα χρειάζονται για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων, ή τουλάχιστον τον περιορισμό τους. Ο νόμος προβλέπει σήμανση με μικροτσιπ, βιβλιάριο υγείας, πιστοποιητικό εγγραφής και τοποθέτηση τους σε σχετικό μητρώο. Δυστυχώς, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν παραλαμβάνουν τους σκύλους, ενώ ούτε οι δήμοι και κοινότητες διαθέτουν κατάλληλους χώρους για την προσωρινή φύλαξη τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι δύο σκυλιά σε οικία και ένα σε διαμέρισμα

Έτσι, επανέφεραν ένα νομοσχέδιο το οποίο είχαν ετοιμάσει εδώ και κάποια χρόνια. Το απέσυραν όμως, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων όλων των ενδιαφερομένων. Τώρα, επανήλθε με πολύ πιο αυστηρές ποινές. 

Η Ομοσπονδία των Κυνηγών μετά από σχετική συνεδρία της ανακοίνωσε ότι με ομόφωνη απόφαση όλων των τμημάτων της αποφάσισε τη γενική απόρριψη του νομοσχεδίου. Το προτεινόμενο νομοθέτημα, αναφέρει η ΚΟΚ και ΔΑΖ, θεωρείται απαράδεκτο και μεγιστοποιεί τα υφιστάμενα προβλήματα με τους σκύλους. Ζητείται, επίσης, να γίνουν διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε, εάν χρειαστεί, να γίνουν μόνο κάποιες τροποποιήσεις στο μέλλον. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκδήλωση την Παρασκευή για τη νέα νομοθεσία για τους σκύλους

Αφαίμαξη κυνηγών και κυνοφίλων

Αναφέρεται, ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των σωμάτων των κυνηγών υπήρξαν πολύ έντονες τοποθετήσεις, σε σημείο που αρκετοί έφθασαν να μιλούν για κινητοποιήσεις παγκύπρια, για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, ακόμα και για κλείσιμο δρόμων. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι υπάρχουν και ασυνείδητοι κυνηγοί που αφήνουν τα σκυλιά τους στους βιότοπους, όμως το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχουν οι δήμοι και κοινότητες, είναι σκυλιά που αναπαράγονται ελεύθερα κοντά σε κτηνοτροφικές ζώνες, φάρμες, εργοστάσια και άλλους περιφραγμένους χώρους, ή ακόμα και στη νεκρή ζώνη. Συνεπώς, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στο σημείο αυτό ζητείται να εφαρμοσθεί η νομοθεσία και σίγουρα με πιο αυστηρά μέτρα για τη σήμανση, όμως δεν μπορούν να ζητούν μόνο χρήματα από τους κυνηγούς, ή γενικά τους κυνόφιλους. 

Επίσης, γίνεται αναφορά για Αστυνομία των Ζώων, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Κάποιοι μίλησαν και για διάκριση μεταξύ των σκυλιών, δηλαδή τα κυνηγετικά σκυλιά θα είναι εγγεγραμμένα σε μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, σε μητρώο των δήμων και κοινοτήτων, θα έχουν περιλαίμιο με ταυτότητα, θα έχουν μικροτσίπ και ακόμα θα είναι τοποθετημένα σε μητρώο της Υπηρεσίας Θήρας, αφού θα πληρώνουν όχι μόνο για άδεια χρήσης στο κυνήγι, αλλά και για εγγραφή τους στην άδεια κυνηγίου. 

Προβλέπεται μέχρι και θανάτωση σκύλων

Οι κυνηγετικές, όπως επίσης και αρκετές άλλες οργανώσεις, διακήρυξαν ότι δεν θα δεχθούν πρόνοιες που προβλέπουν:
- Τέλος για άδεια κατοχής €72 για μη στειρωμένους σκύλους και €24 για στειρωμένους. Και τούτο γιατί, ενώ παίρνουν τα χρήματα αυτά, προσφέρουν πολύ λίγα. Τα σκυλάκια από δυο μηνών και άνω θα πρέπει να φέρουν περιλαίμιο με πλακίδιο όπου θ’ αναγράφεται ή άδεια κατοχής τους.
- Πρόστιμο €100 προβλέπεται όταν κατέχεις σκύλο χωρίς άδεια κατοχής, ή χωρίς σήμανση, ή όταν τον παραχώρησες σε άλλο πρόσωπο, ή όταν δεν δήλωσες το θάνατο του.
- Δεν είναι επίσης δυνατό να εισέρχεται κάποιος στα υποστατικά και να κατάσχει ένα σκύλο. Τώρα εισάγεται και ο θεσμός του «συμπεριφεριολόγου σκύλων», ο οποίος θα εξετάζει και τη συμπεριφορά του ζώου. Θα έχει το δικαίωμα να ζητά από αρμόδια άτομα να συλλαμβάνουν και να θανατώνουν τους σκύλους.
- Με τη νέα νομοθεσία που προτείνεται δίδεται το δικαίωμα της ευθανασίας και σε ιδιώτες κτηνίατρους. Για την ευθανασία των σκύλων υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Τέλος, εκφράζεται η άποψη ότι ίσως κάποιοι εκμεταλλευθούν την κατάσταση και με το πρόσχημα της ευχέρειας που ο νόμος τους επιτρέπει, να εισέρχονται σε υποστατικά και να κατάσχουν πολύ καλής γενεαλογίας και μεγάλης αξίας σκύλους. Και όπως γνωρίζουν όλοι, μπορεί εκείνη την περίοδο κάποια σκυλιά να μην είναι εκπαιδευμένα. Ή και όταν προσπαθήσει κάποιος να παραβιάσει το χώρο τους να γαυγίζουν έντονα, αφού αυτή είναι η δουλειά τους σαν φύλακες. 

Έτσι, τώρα απομένει η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατά πόσο θα παγοποιηθεί, ή και αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Και εκείνο που θα γίνει, είναι να ενισχυθεί εκεί και όπου χρειάζεται η βασική νομοθεσία που ισχύει σήμερα.

Πηγή :philenews - Σωτήρης Μιχαήλ