Σε ποιους κλάδους δίνουν δάνεια οι τράπεζες


Νέους, υγιείς, βιώσιμους πελάτες από συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ψάχνουν οι τράπεζες για να διοχετεύσουν μέρος της πλεονάζουσάς τους. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν ολοένα και μεγαλύτερα καταθετικά αποθέματα χωρίς, προς το παρόν, να είναι σε θέση να τα διαθέσουν. Πρέπει να διαχειριστούν το πρόβλημα της υπερβάλλουσας ρευστότητας που έχουν στα ταμεία τους, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ξεπερνά τα €14 δισ.

Μέρος του προβλήματος είναι η σχετικά περιορισμένη ζήτηση δανείων από φερέγγυους επίδοξους δανειολήπτες.

Με τα μισά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι δυνατότητες διάθεσης των δανείων στην εγχώρια αγορά είναι περιορισμένες. Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, με βάση την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2019, δείχνουν ποιους τομείς της οικονομίας θέλουν να δανείσουν. Τουρισμός, εκπαίδευση, υγεία, εμπόριο, τεχνολογία είναι μερικοί από τους τομείς που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής, και προτιμούνται για δανειοδότηση.

Η Τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2019 αναφέρει: «το Συγκρότημα αναμένει να συνεχίσει να είναι σε θέση να στηρίζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μέσω της παροχής νέου δανεισμού. Η ανάπτυξη νέου δανεισμού στην Κύπρο επικεντρώνεται σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι είναι συμβατοί με το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, τα ακίνητα, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, ο τομέας της τεχνολογίας, της πληροφορικής/επικοινωνίας, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και των οικολογικών έργων». 

Ο νέος δανεισμός που δόθηκε στην Κύπρο ανήλθε σε €1,111 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2019, ξεπερνώντας τον νέο δανεισμό στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο 2018. Στις 30 Ιουνίου 2019, τα καθαρά δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €10,949 εκατ. (σε σύγκριση με €10,955 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2019 αναπροσαρμοσμένα για το Helix (και το Velocity) και €10,922 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ίδια βάση).

Η Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος παροχέας δανείων στην Κύπρο με το μερίδιο αγοράς της επί των δανείων να ανέρχεται σε 41,3% στις 30 Ιουνίου 2019 σε σύγκριση με 46,7% στις 31 Μαρτίου 2019, με τη μείωση να οφείλεται στην από αναγνώριση του δανειακού χαρτοφυλακίου που σχετίζεται με το Project Helix, κατά την ολοκλήρωση του. Στις 30 Ιουνίου 2019, ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας του Συγκροτήματος ανήλθε σε 253% (σε σύγκριση με 216% στις 31 Μαρτίου 2019 και 231% στις 31 Δεκεμβρίου 2018).


Η Ελληνική Τράπεζα με μεγάλο απόθεμα πλεονάζουσας ρευστότητας που επιτρέπει στον όμιλο να προχωρήσει σε δανεισμό, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2019 την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει: «H άνετη ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα, της επιτρέπει παράλληλα να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται, με κύριο στόχο την οργανική ανάπτυξη. Η επικέντρωση για νέο δανεισμό θα είναι σε εταιρείες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της χώρας, όπως στους τομείς λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, υγείας, μεταποίησης, τουρισμού και στη ναυτιλία, στοχεύοντας συγκεκριμένα προφίλ πελατών. Παράλληλα, οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα θα επικεντρώνονται στα στεγαστικά δάνεια, σε μικρά δάνεια σε νέους πελάτες και στη στήριξη υφιστάμενων πελατών που θεωρούνται βιώσιμοι».

Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2019 η Ελληνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 585%. Το σύνολο των νέων χορηγήσεων που εγκρίθηκαν κατά την πρώτη εξαμηνία του 2019 ανήλθε σε €387,6 εκατ. (2018: €594,4 εκατ.). Η Τράπεζα συνέχισε την παροχή χορηγήσεων προς φερέγγυες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξετάζοντας παράλληλα και άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες της ανήλθαν σε €7.460 εκατ., ελαφρώς μειωμένες σε σύγκριση με €7.636 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το μερίδιο αγοράς χορηγήσεων ανήλθε στο 21,7% (31 Δεκεμβρίου 2018: 19,5%).


ΠΗΓΗ:philenews.com