Κτίστηκε γερό τείχος ανοσίας - Σε φθίνουσα πορεία η πανδημία


Πτωτική πορεία καταγράφει η πανδημία της Covid-19, κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που σε συνδυασμό, με άλλα σημαντικά στοιχεία, καταδεικνύει ότι οδεύει προς την ολοκλήρωση του κύκλου της. Τα στοιχεία αυτά αναλύει ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 2%, σε συνδυασμό με τον δείκτη αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα είναι κάτω του 1%.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο δρ Βωνιάτης, ανέφερε ότι η φθίνουσα πορεία της πανδημίας, η οποία συνδέεται και με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, προκύπτει και από το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, που ξεπερνά το 70%, αλλά και από την ανοσία που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα καθώς πέραν των 100.000 ατόμων έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό από την 1η Οκτωβρίου και μετά. Δηλαδή, περίπου σε τρεισήμισι μήνες υπολογίζεται ότι ποσοστό γύρω στο 11% του πληθυσμού έχει μολυνθεί και έχει νοσήσει. 

«Όλα αυτά τα επιδημιολογικά στοιχεία συντείνουν στο ότι η Όμικρον έκανε την επέλαση της στην κοινότητα και οδεύει προς το τέλος της», ανέφερε ο δρ Βωνιάτης, τονίζοντας όμως την ανάγκη για προσοχή. Όπως ανέφερε, έχουμε μεν αναπτύξει ένα τείχος ανοσίας που φαίνεται να αφήνει λίγα περιθώρια στην πανδημία, ωστόσο ο κίνδυνος υπάρχει. 

Επιπρόσθετα, ο δρ Βωνιάτης είπε ότι υπολογίζεται ότι περίπου 20% του πληθυσμού είναι χωρίς ανοσία, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι χρήσιμο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Μέσω του εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο δρ Βωνιάτης, αυξάνεται η ανοσία στον ιό, και άρα μειώνονται οι πιθανότητες να προκύψει κάτι άλλο, το οποίο να βρει πρόσφορο έδαφος για να «χτυπήσει». 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε στην κοινότητα, συνέχισε να είναι λιγότερο νοσηρή σε σύγκριση με τη Δέλτα. Σύμφωνα με το δρα Βωνιάτη παρουσιάζει λιγότερα και πιο ήπια συμπτώματα, τα οποία περισσότερο μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος σε συνδυασμό με πονόλαιμο. Συνήθως δεν παρουσιάζονται υψηλοί πυρετοί, ανοσμία και αγευσία, συμπτώματα που υπάρχουν στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού. 

Από τις 5.000 κρούσματα στις 2.000

Πανικός είχε προκληθεί πριν από μερικές εβδομάδες όταν τα κρούσματα που εντοπίζονταν καθημερινά άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν σε κάποιες περιπτώσεις, τις 5.000. Αριθμός που αύξανε κατακόρυφα και τον αριθμό των επαφών όσων εντοπίζονταν θετικοί στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πολίτες να βρίσκονται σε περιορισμό και κάποιοι από αυτούς να χρειαστούν και νοσηλεία.

Τις τελευταίες μέρες οι αριθμοί των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά από τα τεστ, τόσο τα μοριακά όσο και τα rapid, έχουν μειωθεί, με τα τελευταία 24ωρα να κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000 περίπου.

Συγκεκριμένα:

► Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου από 95.740 τεστ εντοπίστηκαν 2.351 κρούσματα κορωνοϊού. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,46%.

► Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου από 95.005 τεστ εντοπίστηκαν 1.971 κρούσματα. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,07%.

► Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου από 141.213 τεστ εντοπίστηκαν 2.918 κρούσματα. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,07%.

► Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου από 104.965 τεστ εντοπίστηκαν 2.200 κρούσματα. Το ποσοστό θετικότητας έπεσε στο 2,01%. Με βάση τα στοιχεία μέχρι αυτή τη μέρα, ο συνολικός αριθμός των θετικών περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν 230.856. 

Πηγή: Φιλελεύθερος