Σε επιφυλακή η Κύπρος εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το ύποπτο κρούσμα κορονοϊού


Σε επιφυλακή για τον κορονοϊό βρίσκονται πλέον και οι κυπριακές Αρχές, μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων που ομοιάζουν με αυτά του ιού σε 22χρονο άνδρα.

Πρόκειται για Κινέζο, 22 ετών, που κατοικεί στην Κύπρο αλλά είχε μεταβεί στη χώρα του το προηγούμενο διάστημα και μετά την επιστροφή του εκδήλωσε πυρετό. Μετά από εξετάσεις αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τα συμπτώματα να προκλήθηκαν από Γρίπη Α.

Κατόπιν εφαρμογής των σχετικών πρωτοκόλλων, ο 22χρονος βρίσκεται σε καραντίνα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Λήφθηκαν τα απαραίτητα δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στην Ελλάδα, και τα αποτελέσματα που θα επιβεβαιώνουν αν πρόκειται ή όχι για κρούσμα κορονοϊού θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα αυτές οι εξετάσεις θα μπορούν να γίνονται και στην Κύπρο.

 Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ το Υπουργείο Υγείας, «Κινέζος πολίτης που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και είχε επισκεφθεί την Κίνα τις προηγούμενες μέρες παρουσίασε συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορονοϊού».

Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μετά από τη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων αποκλείστηκε η πιθανότητα Γρίπης Α.

«Με σκοπό να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού τις επόμενες μέρες, ο ασθενής θα κρατηθεί για νοσηλεία. Τονίζεται ότι πρόκειται για ύποπτο περιστατικό και όχι επιβεβαιωμένο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νεότερη ενημέρωση αναμένεται να υπάρξει σήμερα, στις 11:00 το πρωί, από τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη λάβει σειρά μέτρων, στη βάση συστάσεων του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC):

 

  • Αυξημένα μέτρα επιτήρησης κυρίως στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας (αεροδρόμια, λιμάνια, οδοφράγματα),
  • Έκδοση σαφών οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για γρήγορη αναγνώριση και απομόνωση ύποπτων περιστατικών,
  • Πρωτόκολλο μεταφοράς ύποπτου περιστατικού με ασθενοφόρα στους προκαθορισμένους χώρους διερεύνησης/νοσηλείας,
  • Σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα διερεύνησης/αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών,
  • Έκδοση οδηγιών για πρόληψη μετάδοσης/διασποράς στους χώρους νοσηλείας,
  • Έκδοση πρωτοκόλλων διερεύνησης στενών επαφών ύποπτων/επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • Έκδοση ενημερωτικών υλικών και δελτίων με οδηγίες προς κοινό και ταξιδιώτες , και
  • Ενεργοποίηση ομάδας δράσης από τη Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της επιδημίας και προτείνει αναβάθμιση των μέτρων, όπου και εάν παραστεί ανάγκη

Παγκόσμιος συναγερμός

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Στην Κίνα, περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

* Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Στην Αυστραλία έχουν εμφανιστεί εννέα κρούσματα, στην Καμπότζη ένα. έντεκα στη Νότια Κορέα, ένα στην Ινδία, δεκατέσσερα στην Ιαπωνία, οκτώ στη Μαλαισία, ένα στις Φιλιππίνες, 16 στη Σιγκαπούρη, ένα στη Σρι Λάνκα, οκτώ στην Ταϊβάν, 14 στην Ταϊλάνδη και πέντε στο Βιετνμάμ. 

Στην Αμερική, τέσσερα κρούσματα εμφανίστηκαν στον Καναδά, επτά στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί δύο κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επτά στη Γερμανία, ένα στην Ισπανία, ένα στην Φινλανδία, έξι στην Γαλλία, δύο στην Ιταλία και ένα στην Σουηδία. 

Στην Μέση Ανατολή, έχουν εμφανιστεί τέσσερα κρούσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.