Σε "έξαρση" οι υποτιθέμενοι χωρισμοί ζευγαριών με σκοπό την λήψη επιδόματος τέκνου

Για αριθμό οικογενειών που παρουσιάζονται ως μονογονεϊκές μόνο και μόνο για να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα τέκνου, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της με θέμα «Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Διοίκηση».
 
Σχετικές καταγγελίες έφτασαν και στα γραφεία του Γενικού Ελεγκτή και αφορούν ψευδείς ένορκες δηλώσεις, ότι δηλαδή κάποιοι ανήκουν στην κατηγορία των μονογονιών και επομένως καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου, όμως στην πραγματικότητα διαμένουν με τους συντρόφους τους.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε μέσω επιστολής, σε ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας.
 
Σε απαντητική επιστολή, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείο ανέφερε στην υπηρεσία τη διαδικασία που ακολουθείται από τον αρμόδιο Τομέα για σκοπούς εξακρίβωσης κατά πόσο τα άτομα που αιτούνται επίδομα τέκνου, ως μονογονεϊκή οικογένεια, διαβιούν μόνοι τους χωρίς σύζυγο ή συμβίο, ειδικά μετά τον τερματισμό της τακτικής που ακολουθείτο για διεξαγωγή της αναγκαίας έρευνας από την Αστυνομία, διαδικασία η οποία διαμορφώθηκε στη βάση σχετικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα τον Ιούλιο του 2013.
 
Συγκεκριμένα στο ερώτημα που τέθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων είναι νομικά εξασφαλισμένη να εγκρίνει αιτήσεις μονογονιών, απάντησε ότι η δήλωση αυτή είναι επαρκής, τονίζοντας όμως ότι η υπεύθυνη δήλωση γίνεται ενώπιον του Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η δήλωση είναι ψευδής, το  πρόσωπο αυτό είναι ένοχο.
 
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η εν λόγω δήλωση ζητείται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει καταγγελία ή εύλογη υποψία ότι ο λήπτης επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας συμβιώνει.
 
Οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως, στις περιπτώσεις που υπάρχει εύλογη υποψία ή καταγγελία, η αρμόδια υπηρεσία να μην αρκείται στην ύπαρξη μόνο αυτών των δηλώσεων επειδή δεν έχει εξεύρει τρόπους ή μηχανισμούς διερεύνησης ή αντιμετώπισης των δυσκολιών που υπάρχουν για επιβεβαίωσή τους.
 
Και αυτό, όπως σημειώνει, γιατί, αν δεν εφαρμόσει τέτοιους μηχανισμούς ουδέποτε θα μπορεί να αποδείξει ότι οι δηλώσεις είναι ψευδείς και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν οι πρόνοιες των σχετικών Νόμων για λήψη μέτρων ή άσκηση ποινικής δίωξης.  
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί αναγκαίο να μελετηθεί, το συντομότερο δυνατόν, σε βάθος, σε συνεννόηση ενδεχομένως με άλλους αρμόδιους φορείς, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που το Υπουργείο έχει ενώπιον του αλλά και λαμβάνοντας υπόψη, αν κριθεί σκόπιμο, και πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες.
 
Στόχος, τονίζεται, η εξεύρεση πρακτικών τρόπων αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίζονται στο υπό αναφορά θέμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχουν εμφανή στοιχεία αναληθούς δήλωσης, χωρίς βέβαια τούτο να σημαίνει την εισαγωγή γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα ταλαιπωρούν τους πολίτες.
 
Ουδέν νεότερο
Το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή τονίζει ότι ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείο Εργασίας πριν από ένα χρόνο πληροφόρησε την υπηρεσία ότι παρόλο που το θέμα απασχολεί έντονα το Υπουργείο δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε εξελίξεις.
 
Σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο ως και περίπλοκο θέμα και αφορά και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του απαραβίαστου της κατοικίας.
 
Ακόμη, προσθέτει, και με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.