Σε δωδεκάωρη απεργία κατέρχονται οι νοσηλευτές- Πυρά από το Υπ. Υγείας

Οι νοσηλευτές της ΠAΣΥΝΟ κατέρχονται σε δωδεκάωρη απεργία η οποία επηρεάζει μεταξύ άλλων και εμβολιαστικά κέντρα.

Στις εννέα και 30 είναι προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, η διαμαρτυρία πραγματοποιείται για στήριξη των πέντε νοσηλευτριών - μελών της οι οποίες διώκονται πειθαρχικά. Οι νοσηλεύτριες, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΝΟ, απείχαν από νοσηλευτικά καθήκοντα στην περίπτωση ασθενή με κορωνοϊό γιατί δεν τηρούνταν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από την απεργία επηρεάζονται ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα Λιμάνι Βήτα στη Λάρνακα, Σπύρου Κυπριανού Βήτα και Έψιλον στη Λεμεσό και στο εμβολιαστικό κέντρο του γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Γάμα. Το υπουργείο Υγείας έχει επαναπρογραμματίσει τα ραντεβού που επηρεάζονται και ενημερώθηκαν με sms οι επηρεαζόμενοι.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΡΙΚ "Πρώτη Ενημέρωση", ο εκπρόσψπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, είπε ότι η πειθαρχική έρευνα εναντίον των πέντε νοσηλευτών έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση είναι καταδικαστική εναντίον των μελών τους.

Πρόσθεσε ότι οι πέντε νοσηλευτές ενημερώθηκαν σχετικά και κλήθηκαν σε ακρόαση για να τους απαγγελθεί ποινή.

Ο Θεόδωρος Πετέλης, καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του υπουργού Υγείας, γιατί όπως υποστήριξε δεν διέκοψε τη διαδικασία όταν ενημερώθηκε ότι είναι παράνομη όπως επιβάλλουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης.

Όσον αφορά στο περιστατικό το οποίο οδήγησε στην απεργία, εξήγησε ότι ασθενής -κρούσμα κορονοϊού νοσηλεύτηκε για 72 ώρες σε ένα κελί και ότι τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ κατήγγειλαν ότι δεν εφαρμοζόταν κανένα πρωτόκολλο και υπήρχε κίνδυνος να νοσήσουν και οι ίδιοι.

Ωστόσο, είπε ο κύριος Πετέλης, η διοίκηση του νοσηλευτηρίου συνέχιζε απτόητη να νοσηλεύει υπό αυτές τις συνθήκες τον ασθενή γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της συντεχνίας για απομάκρυνση των 5 νοσηλευτών.

Η καταδίκη των μελών της ΠΑΣΥΝΟ, πρόσθεσε, αποτελεί κακό προηγούμενο για κάθε εργαζόμενο και η επιφυλάσσονται να προσφύγουν αν χρειαστεί στο δικαστήριο.

Πυρά εναντίον της ΠΑΣΥΝΟ από το Υπ.Υγείας-Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα

Πυρά κατά της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών εξαπέλυσε η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασιά Ανθούση.

Μιλώντας στο Τρίτο, η κυρία Ανθούση ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΝΟ επέλεξε να μην υπάρχει ούτε προσωπικό ασφαλείας στα κέντρα εμβολιασμού, επειδή θεωρεί ότι δεν εμπίπτουν τις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Δυστυχώς είπε, η συγκεκριμένη συντεχνία αγνόησε το γεγονός ότι πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η κυρία Ανθούση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα κατά της ΠΑΣΥΝΟ.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΠΑΣΥΝΟ κατά του Υπουργού Υγείας, η κυρία Ανθούση είπε ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου λειτούργησε εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, στις 21 Νοεμβρίου είχε υποβληθεί καταγγελία ότι νοσηλευτές αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και δεν έδωσαν φροντίδα σε κρούσμα κορονοιού που είχε εισηχθεί στο ψυχιατρείο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Επισήμανε πως ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε την εισήγηση για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας, η οποία εκδικάζεται σήμερα από ερευνώντα λειτουργό.

Η κυρία Ανθούση είπε ότι η προειδοποίηση της ΠΑΣΥΝΟ για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, συνιστά εκβιασμό του ερευνώντος λειτουργού.

"Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν είναι υγιής συνδικαλισμός", ανέφερε η κυρία Ανθούση.

Επηρεάζονται τα ραντεβού για εμβολιασμό 

Εξάλλου, εξαιτίας της 12ωρης στάσης εργασίας που θα πραγματοποιήσει η ΠΑΣΥΝΟ, επηρεάζεται η λειτουργία των Κέντρων Εμβολιασμού, που θα χρειαστεί να εργαστούν με προσωπικό ασφαλείας.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι ήδη προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αριθμός ραντεβού για εμβολιασμό να επαναπρογραμματιστούν σε άλλες μέρες.

Συγκεκριμένα, τα Εμβολιαστικά Κέντρα που επηρεάζονται είναι στη Λάρνακα το Εμβολιαστικό Κέντρο Λιμάνι Β, στη Λεμεσό το Εμβολιαστικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού Β και το Εμβολιαστικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού Ε, στην Αμμόχωστο το Εμβολιαστικό Κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου Γ.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για σήμερα στα πιο πάνω Κέντρα Εμβολιασμού, θα ενημερωθούν μέχρι την Κυριακή, μέσω γραπτού μηνύματος, που τους αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο για τη νέα ημερομηνία του ραντεβού τους.

Το Υπουργείο Υγείας απολογείται για ταλαιπωρία που τυχόν να προκληθεί και καλεί τους πολίτες που επηρεάζονται να μην προσέρχονται για εμβολιασμό τη Δευτέρα αλλά στη νέα μέρα που θα τους σταλεί με γραπτό μήνυμα.