Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι


Ανησυχία έχει προκληθεί σε όλο τον κόσμο από τον κορωνοϊό. Αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να μειώσουν πτήσεις και να περικόψουν δαπάνες και προειδοποιούν για πλήγμα στα κέρδη τους, καθώς ο νέος ιός που ξεκίνησε από την Κίνα εξαπλώνεται, αυξάνοντας τους φόβους για πανδημία που μπορεί να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών IATA προέβλεψε ότι το πλήγμα που θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρείες επιβατικών πτήσεων ως προς την απώλεια εσόδων από την κρίση θα είναι μεταξύ 63 δισ. και 113 δισ. δολαρίων φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού.

Στην Κύπρο, προς το παρόν τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Παρόλο που ακυρώθηκε η τουριστική έκθεση του Βερολίνου, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος βρίσκεται στη Γερμανία για επαφές με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.

Οι ξενοδόχοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένουν να χαραχθούν τα επόμενα βήματα. Προς το παρόν οι κρατήσεις έχουν ρίξει ταχύτητα, ωστόσο, οι ξενοδόχοι δεν θέλουν να εκπέμψουν εικόνα πανικού. Παραδέχονται, πάντως, ότι παρατηρείται ένα μούδιασμα από κάποιες εταιρείες και αγορές. 

Την ερχόμενη βδομάδα είναι η τουριστική έκθεση στη Μόσχα και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα εάν θα πραγματοποιηθεί. Το τοπίο είναι ρευστό στον τουρισμό. Επιδιώκεται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός. Όσο δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα στην Κύπρο, δεν υπάρχει πανικός. Ωστόσο, παραδοσιακά, τα ξενοδοχεία ανοίγουν περί τα τέλη Μαρτίου για να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες της θερινής περιόδου. 

Πηγή: O Φιλελεύθερος