Σε αναβρασμό οι ξενοδόχοι λόγω κορωνοϊού


Το ξέσπασμα του κορωνοϊού και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη προκαλεί ανησυχίες σε όλο τον κόσμο. Ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη τέθηκε σε καραντίνα χθες, ενώ στην Ιταλία πληθαίνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η κυπριακή τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα.

 Βλέποντας το τι γίνεται σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, οι ξενοδόχοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις κρατήσεις η επιδημία, ενώ τους πανικοβάλλει το ενδεχόμενο να βρεθεί ύποπτο κρούσμα στην Κύπρο.

Ένα είναι το σίγουρο. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν από μια κρίση. Έτσι και στην περίπτωση του κορωνοϊού, το γεγονός ότι η Κύπρος δεν προσελκύει Ασιάτες τουρίστες μπορεί και να ωφελήσει τον τουρισμό.


Οι αεροπορικές εταιρείες που ακύρωσαν δρομολόγια προς την Κίνα θα έχουν διαθέσιμα αεροπλάνα για να προσθέσουν πτήσεις προς άλλους προορισμούς. Επίσης, οι αριθμοί των Κινέζων τουριστών στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλοί: 6.309 επισκέπτες κατά το 2019. Επιπρόσθετα, η Κύπρος δεν διοργανώνει μεγάλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους ή συνέδρια, κάτι που αποτελεί παράγοντα ανησυχίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών σε κλειστό χώρο.


Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ανοιχτοί χώροι αποτελούν ατού για κάποιον τουρίστα ώστε να επιλέξει την Κύπρο. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι για διαφήμιση, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Το υφυπουργείο Τουρισμού κατά τη συμμετοχή του στις εκθέσεις της Γερμανίας και της Ρωσίας θα στείλει μήνυμα ότι είμαστε ολόχρονος κι ασφαλής προορισμός.


Πάντως, η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τα όποια κρούσματα του κορωνοϊού. Ήδη ο ΠΑΣΥΞΕ έστειλε στα μέλη του εγκύκλιο για το πώς θα τύχουν χειρισμού τα όποια κρούσματα και το πρωτόκολλο διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσει το ξενοδοχείο εάν εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα. Επίσης, το ξενοδοχείο θα τεθεί σε καραντίνα για δύο βδομάδες. Προς το παρόν οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αλλά, λόγω της εξάπλωσης στην Ευρώπη, όλα είναι εύθραυστα.


Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις ότι η κυπριακή τουριστική βιομηχανία θα επηρεαστεί λόγω του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη ακυρώνονται συνέδρια ή εκθέσεις, ενώ αυτοί που είναι να ταξιδέψουν στην Κίνα το αποφεύγουν. Εμάς, το 80% των εργασιών μας είναι το καλοκαίρι».


Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. «Αν υπάρχει σταθερότητα στην εξάπλωση ή περιορισμός της ασθένειας, τότε δεν θα μας επηρεάσει. Την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αίσθηση του τι θα γίνει», σχολίασε.


Πρόσθεσε ότι το υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε επαφές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω του υπουργείου Υγείας. «Αν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στην Κύπρο θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ