Safepass: Χωρίς ένταλμα θα μπαίνει στα υποστατικά η Αστυνομία


Αυξημένα από σήμερα τα καθήκοντα των μελών της Αστυνομίας, τα οποία ξεκίνησαν από τη Δευτέρα τους ελέγχους που αφορούν στην προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου (safe pass) για μετάβαση σε χώρους συγχρωτισμού, σε συνέχεια των τροποποιημένων διαταγμάτων για την πανδημία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομία, Χρίστος Ανδρέου, εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητα της Αστυνομίας να ανταποκριθεί στο νέο διάταγμα, σημειώνοντας πως κάθε φορά που τροποποιούνται τα διατάγματα, τροποποιούνται και τα καθήκοντα και τα ωράρια των μελών της Αστυνομίας.

Το νέο διάταγμα, στη βάση του οποίου οι πολίτες καλούνται να κατέχουν safepass, τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα.

Αποδεικτικό στοιχείο, όπως ανακοινώθηκε και προβλέπει το Διάταγμα, προσκομίζεται υποχρεωτικά σε χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ), χώρους θρησκευτικής λατρείας, υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους, οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και Καζίνο.

Στο μεταξύ, η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, τράπεζες, τμήματα/Υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού του ιδιωτικού, δημόσιο και ευρύτερου δημόσιο τομέα, επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, λαϊκές αγορές, υπεραγορές, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία, παραλίες, εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικούς  κήπους.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, αν και αφαιρέθηκαν κάποια πράγματα από το διάταγμα, όπως οι έλεγχοι sms, εντούτοις τα καθήκοντα των μελών της Αστυνομίας παραμένουν αυξημένα.

«Εφόσον δεν θα έχει ελέγχους sms θα έχει περισσότερο κόσμο στους δρόμους, οπότε θα υπάρχουν και καθήκοντά τροχαίας και επιτήρησης της τροχαία κίνησης. Δεν μειώνεται ο όγκος εργασίας μας», είπε.

Σε σχέση με τους ελέγχους του safepass, ο κ. Ανδρέου είπε πως η Αστυνομία θα προχωρεί σε ελέγχους στους χώρους, όπως προνοούν τα διατάγματα, για να σημειώσει πως η Αστυνομία έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τους συγκεκριμένους χώρους που αναφέρονται στο διάταγμα.

Αναφορικά με τους χώρους εστίασης  (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ.), ο κ. Ανδρέου είπε πως αρμοδιότητα έχει το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Δεν χρειάζεται ένταλμα

Ερωτηθείς αν τα μέλη της Αστυνομίας ή οι Λειτουργοί που θα διενεργούν ελέγχους θα χρειάζονται ένταλμα για να μπουν σε κάποιο υποστατικό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι σε αυτούς τους χώρους προνοείται από το διάταγμα να γίνεται έλεγχος από τους αρμόδιους λειτουργούς και την αστυνομία και δεν χρειάζεται ένταλμα.

«Για να μπεις σε κάποιο χώρο χρειάζεται ένταλμα έρευνας, ώστε να κάνεις έρευνα για ποινική υπόθεση. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη διερεύνηση. Σε αυτούς τους χώρους προνοείται από το διάταγμα να γίνεται έλεγχος από τους αρμόδιους λειτουργούς και την αστυνομία και δεν χρειάζεται ένταλμα», είπε.

Εξήγησε, επίσης, ότι το μόνο που μπορεί να απαιτήσει ένας πολίτης από κάποιο λειτουργό -όχι μόνο αστυνομικό- γιατί θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα είναι ένστολοι, είναι να επιδειχθεί από το άτομο που θα διενεργήσει έλεγχο την αστυνομική του ταυτότητα ή την ταυτότητα που κατέχει ως λειτουργός, που διεξάγει τέτοιους ελέγχους.

Αναφορικά με τον αριθμό των αστυνομικών που θα ριχτούν στη μάχη των ελέγχων, ο κ. Αντρέου είπε πως «κάθε μέρα και κάθε ώρα διαφέρει», σημειώνοντας πως με την τροποποίηση των διαταγμάτων τροποποιούνται και τα ωράρια.

«Ο αριθμός των μελών ορίζεται ανάλογα από το πρωί και σύμφωνα με τις ανάγκες. Για τους πλείστους από τα μέλη της Αστυνομίας, σε όποιο και Τμήμα και να εργάζονται, πρωταρχικός τους στόχος και σκοπός θα είναι η επιτήρηση των μέτρων αυτό το χρονικό διάστημα», σημείωσε

Πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο, ανέφερε πως αν πρόκειται για εξώδικη ρύθμιση το πρόστιμο θα είναι 300, για να σημειώσει ωστόσο πως «αν οι παραβιάσεις είναι κατάφωρες ή επαναλαμβανόμενες η Αστυνομία προχωρεί σε ποινικό φάκελο, που θα καταχωρείται ενώπιον του δικαστηρίου».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κόσμος θα πειθαρχήσει ακόμα μια φορά στα μέτρα.

Πρόσθεσε πως «κάποιος που τηρεί τα μέτρα, όταν μεταβεί σε τέτοιους χώρους, όπου χρειάζεται το safe pass  και το έχει και είναι νόμιμος, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

«Ο σκοπός της νομοθεσίας και των διαταγμάτων», είπε, «όπως και όλες οι νομοθεσίες είναι αποτρεπτικός ο ρόλος τους. Οπότε μόνο και μόνο με την έκδοση των διαταγμάτων αυτών εμείς ευελπιστούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε θέμα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «εκεί και όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των διαταγμάτων σίγουρα θα προχωρούμε σε καταγγελίες».

Πηγή: ΚΥΠΕ