Σ. Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός θα συνεχσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά το εμβόλιο


Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη εμβολίου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός πετυχημένου εμβολίου. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια και δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια» δήλωσε.

Και πρόσθεσε:

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».
Στην Ελλάδα έχει νοσήσει ίσως και λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχει νοσήσει από τον ιό ίσως λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού».

 Γι' αυτό το λόγο προγραμματίζεται η διεξαγωγή τεσσάρων μελετών. Ευελπιστούμε να χουμε σύντομα ανακοινώσεις» σημείωσε και παρουσίασε τις τέσσερις μελέτες:

  1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, η οποία μπορεί να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή.
  2. Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου ελέγχονται τουλάχιστον  10.000 δείγματα  από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.
  3.  
  4. Η τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με  5.000 δείγματα τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.
  5. Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς.


«Αυτή τη στιγμή πρέπει να τον κρατούμε τον έλεγχο με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης. Με τα ως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε πολύ καιρό ακόμη» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δύσκολος ο μαζικός εμβολιασμός

«Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορωνοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το Φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμη και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων, όταν έχουμε ένα εμβόλιο», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

«Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Τι σημαίνει ενδημικός; Με απλά λόγια, σημαίνει πως θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας,  χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως αυτοί του κοινού κρυολογήματος. Αυτοί κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας», είπε.

Η αναφορά Τσιόδρα στη Σουηδία

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η αναφορά του κ. Τσιόδρα στη Σουηδία.

«Η Σουηδία ως χώρα με 10 εκατ. πληθυσμό έχει μια πιο ήπια προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση του Covid 19, αλλά και 3.529 νεκρούς. Θα αντέχαμε να είχαμε 147 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα, όπως οι φίλοι Σουηδοί εχθές;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.