Reuters: Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο S-400 στη Μαύρη Θάλασσα


Πύραυλο του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 εκτόξευσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή των ακτών της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμενόταν ήδη να προχωρούσαν σε δοκιμή του ρωσικού αμυντικού μηχανισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ότι διαθέτει και βίντεο από τη στιγμή της εκτόξευσης.

Το βίντεο, από την παραλιακή πόλη της Σινώπης, αποτυπώνει μια στενή λωρίδα καπνού να κατευθύνεται προς τον ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις που περιόριζαν την κίνηση σε αέρα και ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμές εκτόξευσης.

Η δοκιμή των S-400, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να αντιτίθενται σφόδρα στην αγορά του συγκεκριμένου ρωσικού οπλικού συστήματος από πλευράς Άγκυρας, καθώς θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο τα αμυντικά συστήματα του NATO.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σημειώνει ότι δεν επιβεβαιώνει, ούτε όμως διαψεύδει την εκτόξευση, αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει στην αγορά των S-400 αποκλείοντας την Τουρκία από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, ενώ είχε απειλήσει και με κυρώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο ομοσπονδιακοί γερουσιαστές των ΗΠΑ είχαν καλέσει ξανά τον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για το ζήτημα των S-400.

Πηγή: capital.gr