Ράλι αυξήσεων σε τρόφιμα, ποτά, ηλεκτρισμό και μεταφορές (πίνακας)


Κάθε ρεκόρ σπάνε οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, επιβαρύνοντας αισθητά τα νοικοκυριά της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 8,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 αυξήθηκε κατά 3,1%.

Άλμα σε ηλεκτρισμό, μεταφορές και τρόφιμα
Η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκε στην κατηγορία που συμπεριλαμβάνει στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο, αγγίζοντας το 21%.

Άνοδο 17,5% κατέγραψε ο συγκεκριμένος δείκτης στις μεταφορές, ενώ στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά η αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 φτάνει το 12%.

akriveiaJANAPR2022

Κατακόρυφη αύξηση στο κόστος ενέργειας

Κατά 8% αυξήθηκε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ στην επίπλωση, τον οικιακό εξοπλισμό και τα προϊόντα καθαρισμού η αύξηση κυμάνθηκε στο 4%.

Σημειώνεται επίσης ότι 2,5% ήταν το ποσοστό αύξησης σε αλκοολούχα ποτά και καπνό.

Σχετικά χαμηλές ήταν οι αυξήσεις σε τομείς, όπως επικοινωνίες (2,4%), αναψυχή και πολιτισμό (2,3%), ένδυση και υπόδηση (1,6%).

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2021 παρατηρήθηκε στην κατηγορία ενέργεια, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 33,6%, ενώ όσον αφορά τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνό η αύξηση άγγιξε το 10%.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό 

Σημειώνεται πως υπό το πρίσμα των αυξήσεων και στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα Παρασκευή σύσκεψη στην παρουσία των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών, προς συζήτηση μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης.

Ερωτηθείς χθες σε σχέση με τη σημερινή σύσκεψη και τι να αναμένει ο κόσμος από αυτήν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να προκαταλάβει το όποιο αποτέλεσμα. 

«Το κράτος έχει ένα βαθμό δυνατότητας και οικονομικής ευχέρειας. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι που οπωσδήποτε αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες σαν αποτέλεσμα, δυστυχώς, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε πώς μπορεί να συμβάλουμε στην άμβλυνση των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όχι μόνο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.