Πώς η Τουρκία κατάφερε χωρίς στρατό το «θαύμα» στη Λιβύη


Προς εκτόνωση οδεύει η κρίση στον Κόλπο την ώρα που σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της Λιβύης γίνονται προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας  με επίκεντρο τη συνάντηση σήμερα στη  Μόσχα μεταξύ Χαφτάρ και Σάρατζ.

Ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο Φάγεζ ας Σάρατζ, και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γνωστοποίησε κορυφαίος Λίβυος αξιωματούχος.

Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε γι’ αυτήν την εξέλιξη ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέφερε ότι ουσιαστικά η Τουρκία χωρίς στρατό κατόρθωσε εν ολίγοις να επιτύχει αυτό που ήθελε στη Λιβύη. Να αναλάβει, δηλαδή, τον έλεγχο της χώρας.

Η Τουρκία, με τον τρόπο αυτό, κατάφερε δυο πράγματα, σύμφωνα με τον κ.Χρυσοστόμου. Από τη μια, την αποτροπή της κατάληψης της Τρίπολης από τον Χαφτάρ και άρα την πτώση Σάρατζ.

«Με αυτή την εκεχειρία αλλά και με το ρόλο Ερντογάν δίπλα σε Πούτιν, η Τουρκία θα έχει θέση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη Διάσκεψη για διασφάλιση δικών της συμφερόντων», σημειώνει ο διεθνολόγος.

Η συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στα εγκαίνια Turkstream έγινε, σύμφωνα με τον κ.Χρυσοστόμου, με παρασκηνιακές ενέργειες Πούτιν και ακολούθως έγινε αποδεκτή από τον Χαφτάρ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής στην όλη συμφωνία ήταν ο Πούτιν, ο οποίος θα έχει απέναντί του και Χαφτάρ και Σάρατς για εξεύρεση φόρμουλας. Η αύξηση επιρροής της Ρωσίας έγινε με χειρουργικές διπλωματικές κινήσεις.

«Την κρίσιμη στιγμή αναδεικνύεται σε κυρίαρχος παίκτης, την ώρα που ο Τράμπ δημιουργεί αστάθεια και άρα υποχωρεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή», είπε.

«Η Ρωσία επιστρέφει στη Λιβύη μετά την πτώση Καντάφι όπου και είχε χάσει το έρεισμά της εκεί. Γίνεται λόγος για τη Λιβύη, με τα τεράστια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου», επισημαίνει ο διεθνολόγος.

Αυτό που «καίει» Κύπρο και Ελλάδα, όμως, είναι η τουρκολιβυκή συμφωνία. «Με την εξέλιξη της εκεχειρίας τώρα, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την τύχη ούτε της συμφωνίας αλλά ούτε και του Σάρατζ. Πλέον η Τουρκία αποκτά ρόλο και λόγο στις εξελίξεις της Λιβύης και την επόμενη μέρα», σημειώνει ο κ. Χρυσοστόμου.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com