Πτώχευση Thomas Cook: Ακυρώνονται γάμοι σε Πρωταρά και Αγία Νάπα


Η Thomas Cook ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι κήρυξε πτώχευση καθώς απέτυχε μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, αναφέροντας ότι οδεύει σε «άμεση εκκαθάριση».

Με την ανακοίνωση της πτώχευσης δεκάδες ζευγάρια που είχαν προγραμματίσει μεταξύ άλλων τους γάμους τους στην Κύπρο, πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε απόγνωση, αφού, όπως αναφέρει ζευγάρι στη Sun, ο γάμος τους είναι σε δύο εβδομάδες, ενώ εξηγούν ότι οι 26 καλεσμένοι τους έχουν ήδη πληρώσει τα εισιτήρια τους για να έρθουν στην Κύπρο. Προγραμμάτιζαν αυτόν τον γάμο για πάνω από δύο χρόνια, ενώ πλέον υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του γάμου λόγω της κατάρρευσης της εταιρείας. Μάλιστα, πλέον δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Belfast στην Λάρνακα, αφήνοντάς τους χωρίς επιλογές.

Ένα άλλο ζευγάρι, η Chloe Sharpe και ο Paul Kerfoot, παντρεύονται τον άλλο μήνα στον Πρωταρά και περιμένουν 50 καλεσμένους. Όμως, η εξέλιξη με την Thomas Cook τους αφήνει στο σκοτάδι, ενώ καταγγέλλουν ότι ο τουριστικός πράκτορας της Thomas Cook δεν απαντά στα μηνύματά τους. «Όπως όλα δείχνουν, νιώθουμε τελικά ότι δεν θα καταφέρουμε να παντρευτούμε. Θα πρέπει να προγραμματίσουμε άλλο γάμο, αλλά η Κύπρος ήταν πολύ σημαντική για εμάς». Όπως αναφέρουν στο ίδιο δημοσίευμα, όσοι έκλεισαν γάμο θα χάσουν πολλά λεφτά, αφού θα πρέπει να βρουν άλλο πακέτο γάμου.

Η Sun αναφέρει ότι ο 50.000 λιρών γάμος της Katy Williams στην Αγία Νάπα έχει καταστραφεί και πρέπει να αρχίσει τις προετοιμασίες από την αρχή, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η άρρωστη μητέρα της να μην προλάβει να δει την κόρη της νύφη. Η 33χρονη θα παντρευόταν τον αρραβωνιαστικό της στις 2 Οκτωβρίου και είχε καλέσει 48 άτομα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Την ιδιαίτερη λύπη του και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ για την κατάρρευση της εταιρείας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, πελάτες της εταιρείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.

Η βρετανική Πολιτική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να φέρει πίσω στην Βρετανία  τους τουρίστες, πελάτες της εταιρείας.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.