Πτώση στη βενζίνη 17 σεντ και στο πετρέλαιο 11


Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου που έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές που καταγράφονται διεθνώς είναι οι χαμηλότερες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες του Αυγούστου.

Βέβαια, αυτό από τη στιγμή που δεν υπάρξουν ανατροπές στις διεθνείς τιμές και εξακολουθήσουν να κινούνται κάτω από τα 100 δολάρια. Πτωτικά κινούνται όλες οι τιμές των καυσίμων. Χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν στα €1,655 (€1,575 έως €1,881), του πετρελαίου κίνησης €1,880 (€1,818 έως €1,998) και του πετρελαίου θέρμανσης €1,443 (€1,393 έως €1,570). Σε σχέση με τις αρχές του μήνα παρατηρείται μείωση κατά 9,2 σεντ το λίτρο στη βενζίνη, 1,7 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και 4,4 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε σχέση με τις τιμές που ίσχυσαν στις 12 Ιουλίου όπου καταγράφηκαν οι ψηλότερες για όλα τα είδη καυσίμων στην Κύπρο, η μείωση στην τιμή της βενζίνης είναι 17,1 σεντ το λίτρο, 10,9 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και 7,4 σεντ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του μήνα από τη στιγμή που οι εταιρείες έχουν παραγγείλει φορτία στις τρέχουσες τιμές που είναι χαμηλότερες.

Σε σχέση πάντως με τις τιμές που ίσχυσαν την Πρωτοχρονιά του 2022 κινούνται αυξητικά τα καύσιμα. Η βενζίνη καταγράφει άνοδο 34 σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης άνοδο 46,2 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης άνοδο 50,8 σεντ το λίτρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, στην Κύπρο δεν εισάγεται αργό πετρέλαιο αλλά έτοιμα διυλισμένα προϊόντα όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης. Για την τιμολόγηση των έτοιμων διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης Platts Basis Italy για κάθε είδος καυσίμου. Σημειώνει ακόμα ότι οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος.  

Ρεπορτάζ λ: Άγγελος Νικολάου / Φιλελεύθερος