ΠτΔ: Μειώστε την τιμή του ρεύματος-Συντεχνίες ΑΗΚ κατά ΡΑΕΚ


Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισπράττουν και αντιλαμβάνονται την κατακραυγή της κοινωνίας για την τεράστια αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ανατροφοδοτούν συνεχώς τον πληθωρισμό και την πρωτοφανή ακρίβεια σε βασικά είδη κατανάλωσης. Γνωρίζουν δε, ότι τα διεθνή οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ότι έπεται πτώση των τιμών των καυσίμων κίνησης και του καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρύσανθος Μανώλη / Φιλελεύθερος


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε για την Παρασκευή σύσκεψη στο Προεδρικό για να βρεθούν τρόποι μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕΚ) και της ΑΗΚ.

Πέρα από την επικριτική επιστολή που έλαβε χθες από τις συντεχνίες της ΑΗΚ (για την οποία γράφουμε στη διπλανή στήλη) η ΡΑΕΚ επικρίθηκε έντονα το τελευταίο 48ωρο και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, με αφορμή την οριστικοποίηση της προκαταρκτικής ρυθμιστικής της απόφασης να ορίσει, προσωρινά, τα 11 σεντ ανά κιλοβατώρα ως την ανώτατη τιμή πώλησης στην ΑΗΚ του ηλεκτρισμού που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα που αδειοδοτήθηκαν με το κρατικό σχέδιο του 2017. Σε γενικές γραμμές, ο σύνδεσμος υποστηρίζει πως τα 11 σεντ παραμένουν ψηλή τιμή, που συνεχίζει να εξασφαλίζει υπερκέρδη στους ιδιώτες παραγωγούς, αφού οι ίδιοι παλαιότερα είχαν ζητήσει τιμή περίπου 8.5 σεντ. Παράλληλα, ο σύνδεσμος υπενθυμίζει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ευνοεί την επιβολή φορολογίας στα υπερκέρδη ιδιωτών παραγωγών ενέργειας και διερωτάται αν εκείνη η πρόθεση έχει εγκαταληφθεί.

Τόσο η παρέμβαση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, όσο και η επιστολή των συντεχνιών της ΑΗΚ προς τη ΡΑΕΚ, που είναι η δεύτερη τις τελευταίες μερικές μέρες, δεν είναι άσχετη με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού. Δεν είναι επίσης άσχετη με τη σύσκεψη που συγκάλεσε για την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την τιμή του ηλεκτρισμού αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε το Προεδρικό, «προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών», κάτι που σημαίνει πως ο Πρόεδρος θα αναμένει από τους στενότερους συνεργάτες του (θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ) στα θέματα ενέργειας να του παρουσιάσουν προτάσεις για τη μείωση των χρεώσεων. Ο ευκολότερος τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση (αλλά και ο πιο επώδυνος για το κράτος) είναι η μείωση των φορολογιών που επιβαρύνουν τον ηλεκτρισμό, μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ επί του κόστους αγοράς δικαιωμάτων για θερμοκηπιακά αέρια, κάτι που προτείνει το ΔΗΚΟ και συζητείται ως πρόταση νόμου στη Βουλή, μαζί με την κατάργηση του ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης επί του ηλεκτρισμού. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στη σύσκεψη στο Προεδρικό θα συζητηθεί και η δυνατότητα φορολόγησης των υπερκερδών κάποιων φωτοβολταϊκών πάρκων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Ωστόσο, αυτή η φορολόγηση δεν θα αποφέρει σημαντικά έσοδα που να μπορούν να διαφοροποιήσουν αισθητά τις χρεώσεις στους καταναλωτές, μπορούν όμως να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Έσοδα από ρύπους και εκστρατεία εξοικονόμησης

Τη σύσκεψη της Παρασκευής αναμένεται να απασχολήσει επίσης η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εσόδων του κράτους από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, ώστε αυτά τα ετήσια έσοδα να καταλήγουν στην πλειοψηφία τους για την ανακούφιση πελατών της ΑΗΚ και όχι στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων του κράτους που είναι άσχετες με τον τομέα της ενέργειας, όπως γίνεται σήμερα σε ποσοστό τουλάχιστο 50%, βάσει νομοθεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο ανάληψης μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι στο οποίο επικεντρώνονται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ίσως ο πιο αποδοτικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, υπό τα σημερινά δεδομένα.

Δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα συζητηθεί την Παρασκευή και θέμα αναβολής της έναρξης της λειτουργίας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας ή διαφοροποίησης του μοντέλου, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι φωνές ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα επιβαρύνει τιμολογιακά, ακόμα περισσότερο, τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.