ΠτΔ για Οδυσσέα: Δεκάδες φορές τον έχω συγχαρεί, δεκάδες τον έχω προειδοποιήσει


Δεκάδες φορές έχω συγχαρεί τον γενικό ελεγκτή για τις προσπάθειες που καταβάλλει να καταπολεμηθεί η διαφθορά, όμως και δεκάδες φορές τον έχω προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει εξουσίες και να εμφανίζεται ακόμη και για πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αρνητικός", δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "η Καθημερινή", μιλώντας για τις κατά καιρούς συγκρούσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με την κυβέρνηση.

"Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο γενικός ελεγκτής; Με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών. Με ποιαν των Επιτρόπων δεν έχει συγκρουστεί; Με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων, την Επίτροπο Διοικήσεως, με την πρώην Επίτροπο Παιδιού και Νομοθεσίας, με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων. Δεν θέλω να δώσω έκταση, αλλά ο κάθε θεσμός πρέπει να γνωρίζει τα όρια στα οποία κινείται. Δεκάδες φορές έχω συγχαρεί τον γενικό ελεγκτή για τις προσπάθειες που καταβάλλει να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Όμως και δεκάδες φορές τον έχω προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει εξουσίες και να εμφανίζεται ακόμη και για πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αρνητικός. Εκλέγεται ένας πρόεδρος για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ο γενικός ελεγκτής έχει ρόλο να ελέγξει και όχι να προαποφασίσει."

Όσον αφορά τις αναφορές του Προέδρου για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του Γενικού Ελεγκτή, δηλώσεις οι οποίες ερμηνεύτηκαν από νομικούς κύκλους ως ενδεχόμενο παύσης του, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει το δικαίωμα να το πράξει.

"Ο Πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να παύσει κανέναν ακόμα και για ανάρμοστη συμπεριφορά. Αν ο Πρόεδρος θεωρήσει ότι υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά από κάποιον ανεξάρτητο αξιωματούχο, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, να τεκμηριώσει και να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν θα τον απολύσει ή όχι."

Ερωτηθείς αν έχει πρόθεση να κινήσει τις διαδικασίες είπε:

"Εκείνο που αναμένω από κάθε αξιωματούχο είναι να λειτουργεί εντός των εξουσιών του χωρίς καμία και από κανέναν παρέμβαση και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, διότι υπήρξαν δυστυχώς συμπεριφορές που υποδηλούν μία σαφέστατη επιθυμία εμπλοκής σε πολιτικές διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι αρμόζει από το αξίωμα του ανεξάρτητου αξιωματούχου και περιορίζομαι μέχρι εδώ, γιατί δεν θέλω να δώσω έκταση."

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη δημοσιεύονται την ώρα που υπάρχει έντονη πολιτική συζήτηση, μετά την πρόταση ΑΚΕΛ για θεσμοθέτηση Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Γενικό Ελεγκτή.