Ψηφίζονται με μειώσεις οι ποινές για τροχαία


Μειώσεις στα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις θα επιφέρουν τα κόμματα, ωστόσο αυτές θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής περάτωσε τη συζήτηση των εφτά νομοσχεδίων που κατέθεσε η Κυβέρνηση και προβλέπουν πάνω από τριπλασιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις των εξωδίκων για συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, τα νομοσχέδια αναμένεται ότι θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος περί το τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου με σκοπό την άμεση ψήφισή τους. 

Οι βουλευτές τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου για τη ρυμούλκηση των οχημάτων που εμποδίζουν ή είναι παρκαρισμένα σε στροφές κεντρικών λεωφόρων και την κατακράτησή τους μέχρι να καταβληθούν τα εξώδικα και τα έξοδα μετακίνησης, όπως επίσης και το νομοσχέδιο που προβλέπει αυξημένες ποινές για εγκατάλειψη σκηνή δυστυχήματος και δη θανατηφόρου. Επίσης, φαίνεται ότι εγκρίνεται και η πρόνοια που δίδει την εξουσία σε αστυνομικό να κατακρατήσει όχημα, όταν ο οδηγός του είναι μεθυσμένος ή κινείται με υπερβολική ταχύτητα. 

Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις για τα νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση των εξωδίκων προστίμων για το κινητό, τη ζώνη ασφάλειας, το κράνος, την παράνομη στάθμευση, την ταχύτητα κ.ά.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αρμοδίως, οι βουλευτές προσανατολίζονται προς την αύξηση των προστίμων, όχι όμως στο ύψος που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού κάποια κόμματα τα κρίνουν υπερβολικά και κάποια άλλα ότι είναι δυσανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών. Θα μπορούσε ένα εξώδικο που σήμερα είναι 85 ευρώ να πάει στα 120-150 ευρώ όχι όμως στα 200 που είναι η εισήγηση της Κυβέρνησης, ανέφερε βουλευτής. 

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, τα εξώδικα για κράνος και ζώνη αυξάνονται από €85 στα €300 συν 3 – 6 βαθμούς ποινής όπως και η χρήση κινητού τηλεφώνου. Για παραβίαση φώτων τροχαίας το εξώδικο αυξάνεται από €85 στα €200 και οι βαθμοί ποινής από 2 – 4 σε 3 – 6.

Επίσης, η στάθμευση σε χώρους αναπήρων και σε πεζοδρόμια πάει από τα €85 στα €150.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τον δρόμο Περιστερώνας – Ακακίου στον οποίο συνέβησαν το τελευταίο διάστημα τρία θανατηφόρα δυστυχήματα, η Τροχαία αποφάσισε ν' αυξήσει την παρουσία της, παρόλο που για όλα τα δυστυχήματα ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας και όχι κάτι άλλο.