Ψήφισαν ΑΚΕΛ «δαγκωτό» οι Τουρκοκύπριοι – Πήρε ψήφους και το ΕΛΑΜ

Το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα που προσέλκυσε τους περισσότερους ψηφοφόρους στα ειδικά εκλογικά κέντρα των Τ/κ, με αποτέλεσμα να κόψει το νήμα πρώτο σε όλα, μηδενός εξαιρουμένου. Τέτοια ήταν η διείσδυσή του μάλιστα, που σε ένα εκλογικό κέντρο, αυτό του Κάτω Πύργου, πέτυχε το απόλυτο, εξασφαλίζοντας το 100% της ψήφου.

Η παρουσία Τ/κ υποψηφίου, του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος τελικά ήρθε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στο ΑΚΕΛ και ανακηρύχθηκε ευρωβουλευτής, φαίνεται να διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για την ευρύτατη επιτυχία του ΑΚΕΛ ανάμεσα στους Τ/κ.

Στα πλείστα εκλογικά κέντρα, οι Τ/κ ψηφοφόροι ανέδειξαν δεύτερο τον αμιγώς τ/κ συνδυασμό του Κινήματος Γιασεμί, ενώ δεν φαίνεται να αγκάλιασαν ιδιαίτερα τους δύο Τ/κ υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως κάποιοι Τ/κ επέλεξαν να μην ψηφίσουν συνδυασμούς που περιλάμβαναν άλλους Τ/κ και προτίμησαν να «σταυρώσουν» αμιγώς ε/κ κόμματα. Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν ήταν πάρα πολλοί αλλά παρουσιάστηκαν σχεδόν σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Μάλιστα, ανέλπιστες, όπως φαίνεται, ψήφους πήραν από τα εκλογικά κέντρα των Τ/κ ακόμη και το ΕΛΑΜ και το ΕΑΚ, που ήταν εθνικιστικοί συνδυασμοί. Ίσως να πρόκειται για λάθη, ίσως να πρόκειται για τρολς, αλλά ίσως να πρόκειται απλώς για ειλικρινή ψήφο.

Δερύνεια
Στο εκλογικό κέντρο του β’ δημοτικού στη Δερύνεια, πρώτο ήρθε το ΑΚΕΛ με 78,13% και δεύτερο το Γιασεμί με 15,63%.

ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ πήραν από δύο ψήφους, ενώ από μία ψήφο πήραν το ΔΗΚΟ και ο ανεξάρτητος Χάρης Αριστείδου.

Στο άλλο ειδικό κέντρο, που λειτούργησε στο νηπιαγωγείο, το ΑΚΕΛ εξασφάλισε το 78,07% και το Κίνημα Γιασεμί το 18,63%, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα πήρε τρεις ψήφους.

Με έντεκα ψήφους ήρθε τρίτη η ΕΔΕΚ και με πέντε ψήφους ήρθε τέταρτος ο ΔΗΣΥ. Από δύο ψήφους πήραν ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και από μία Συμμαχία-Οικολόγοι και Χάρης Αριστείδης.

Κάτω Πύργος
Υπήρξε κάλπη σε ειδικό εκλογικό κέντρο, στην οποία το ΑΚΕΛ πέτυχε το απόλυτο, εξασφαλίζοντας το 100% των ψήφων. Πρόκειται για το Γυμνάσιο Κάτω Πύργου, στο οποίο ψήφισαν 34 άτομα. Πήρε 31 ψήφους το ΑΚΕΛ και υπήρχαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια, άρα το ΑΚΕΛ πέτυχε ποσοστό 100%.

Φλάσου
Στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Φλάσου, οι Τ/κ ψηφοφόροι επέλεξαν ΑΚΕΛ σε ποσοστό 73,61%. Δεύτερο ήρθε το Γιασεμί με 22,22%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου έλαβε μόλις μία ψήφο, όσες η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ.

Αστρομερίτης
Εξαιρετική ήταν η επίδοση του ΑΚΕΛ στα ειδικά εκλογικά κέντρα του δημοτικού σχολείου Αστρομερίτη, καθώς έκοψε πρώτο το νήμα με 81,9%. Ακολούθησε το κίνημα Γιασεμί με 11,15%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε τρεις ψήφους και περιορίστηκε σε κάτω από 1%.

Αριθμό ψήφων συγκέντρωσαν και αμιγώς ε/κ συνδυασμοί. Το 2,38% (13 ψήφοι) κατέληξαν στην ΕΔΕΚ και το 1,65% (εννέα ψήφοι) κατέληξαν στον ΔΗΣΥ. Από 0,73%, δηλαδή από τέσσερεις ψήφους, πήραν το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ και ο συνδυασμός Συμμαχία-Οικολόγων, ενώ μία ψήφο εξασφάλισε και η ΔΗΠΑ.

Άγιος Δομέτιος
Το ΑΚΕΛ είδε πρωτιά και στο πολυδύναμο κέντρο Αγίου Δομετίου, εξασφαλίζοντας το 64,01% της ψήφου. Δεύτερο ήταν το Γιασεμί με 32,58% και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου με 0,73%.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που πήραν ψήφους ήταν αμιγώς ε/κ. Οκτώ ψήφοι κατέληξαν στον ΔΗΣΥ, έξι στο ΔΗΚΟ και πέντε στην ΔΗΠΑ. Από τέσσερεις ψήφους πήραν ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Συμμαχία-Οικολόγοι και από μία το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μιχάλης Παρασκευά.

Σχολή Κωφών
Η μοναδική δεύτερη θέση για τον ΔΗΣΥ καταγράφηκε στο ειδικό εκλογικό κέντρο της Σχολής Κωφών στη Λευκωσία, όπου το ΑΚΕΛ πήρε 30,77% και ο ΔΗΣΥ 15,38%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια κάλπη με 26 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Από τέσσερεις ψήφους πήραν η ΕΔΕΚ και το Γιασεμί σε αυτή την κάλπη και τρεις η συνεργασία των Οικολόγων με τη Συμμαχία. Δύο ψήφους πήρε το ΔΗΚΟ και μία ο Μιχάλης Παρασκευά.

Τμήμα Πολεοδομίας
Πρωτιά για το ΑΚΕΛ υπήρξε και στο κέντρο που στήθηκε στα γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία, όπου εξασφάλισε το 66,76% των ψήφων. Δεύτερο ήρθε το Γιασεμί με 30,07%.


Πολύ χαμηλότερη είναι η επίδοση που κατέγραψαν οι υπόλοιποι. Δέκα ψήφους πήρε ο ΔΗΣΥ, επτά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έξι η ΕΔΕΚ, πέντε το ΔΗΚΟ, 4 η ΔΗΠΑ και από μία ΕΛΑΜ και Συμμαχία-Οικολόγοι.

Γυμνάσιο Φανερωμένης
Στο Γυμνάσιο Φανερωμένης, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα Τ/κ, το ΑΚΕΛ εξασφάλισε το 73,36% των ψήφων και το Γιασεμί το 22,05%. Στην τρίτη θέση ήρθε ο μικρός τ/κ, σοσιαλιστικός συνδυασμός με 2,26%.

Ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 16 ψήφους και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ από πέντε. Τέσσερεις ψήφους πήραν Συμμαχία-Οικολόγοι και από μία ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ.

Λιβάδια
Το 80,5% των ψήφων εξασφάλισε το ΑΚΕΛ στο εκλογικό κέντρο Τ/κ της Λάρνακας. Δεύτερο ήρθε το Γιασεμί με 13% και τρίτος ο ΔΗΣΥ με 2,5%.

Τρεις ψήφους εξασφάλισε η ΕΔΕΚ, δύο το ΔΗΚΟ και μία η ΔΗΠΑ, η Συμμαχία-Οικολόγοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αχερίτου
Το ΑΚΕΛ έκοψε πρώτο το νήμα με 76,74% στο δημοτικό σχολείο της Αχερίτου, με δεύτερο το Γιασεμί που πήρε 17,83%.

Ο ΔΗΣΥ πήρε εννέα ψήφους και το ΕΛΑΜ δύο, ενώ ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβαν από μία.

Πηγή: Reporter