Ψηφιακό πιστοποιητικό: Πότε εφαρμόζεται στην Κύπρο και πώς θα χρησιμοποιείται

Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για την COVID19 θα ξεκινήσει για όλες τις χώρες ταυτόχρονα την 1η Ιουλίου και υπάρχουν τρεις ομάδες χωρών οι οποίες αφού ετοιμάσουν την τεχνική προεργασία, υποβάλλουν στην ΕΕ όλα τα στοιχεία της πρότασής τους και αφού εγκριθεί τότε μπορεί να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος. 

Όπως εξήγησε, οι επτά χώρες που είναι στην πρώτη ομάδα και περάσαν το «τεστ», είναι η Δανία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Κροατία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Τσεχία και ξεκίνησαν πειραματικά τη λειτουργία του, ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη κανονισμός για θέματα προσωπικών δεδομένων, η έγκριση του οποίου θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου. 

Όσον αφορά την Κύπρο, θα είναι έτοιμη να υποβάλει τα δικά τις στοιχεία στις 15 Ιουνίου, ενώ καθημερινά κάθε τι που ετοιμάζεται υποβάλλεται για έλεγχο. 

Η επίσημη λειτουργία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, είπε. 

Το πιστοποιητικό θα μπορεί να το έχει κάποιος είτε στο κινητό του, είτε σε έντυπη μορφή το οποίο θα χρησιμοποιείται στα αεροδρόμια. 

Όταν θα ανακοινωθεί και θα είναι έτοιμο την 1η Ιουλίου, ο κάθε πολίτης ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μπει σε μια εφαρμογή και από εκεί θα αιτηθεί πιστοποιητικό COVID είτε επειδή έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, είτε επειδή έχει νοσήσει. 

Κληθείς να σχολιάσει στο παρόν στάδιο εάν κάποιος που θέλει να ταξιδέψει μπορεί να παρουσιάσει την κάρτα εμβολιασμού, ο κ. Κόκκινος απάντησε πως σε κάποιες χώρες είναι αποδεκτό, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας δίνει ένα επιπλέον έγγραφο με τα στοιχεία του πολίτη και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ταξίδι του.