Ψάχνουν να βρουν το μέγεθος της διασποράς


Με φόντο τις διαφορετικές εκτιμήσεις των επιστημόνων για το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία και τις δηλώσεις που άρχισαν να «ανταλλάζουν» δημόσια οι επιστήμονες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες άλλα 25 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μάλλον μόνο στη Λεμεσό, αφού από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο άρχισαν να προκύπτουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα κρούσματα και στις υπόλοιπες επαρχίες. Μάλιστα, χθες, από τα δείγματα που ελέγχθηκαν και λήφθηκαν, μέσω του προγράμματος στη Λεμεσό δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες, με τη Λάρνακα όπως φαίνεται να παρουσιάζει επίσης σημαντικό ποσοστό περιστατικών. 

Συγκεκριμένα, χθες μέσω του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου ολοκληρώθηκαν 1.174 εργαστηριακοί έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 10 συνολικά κρούσματα. Οι 43 έλεγχοι αφορούσαν την ελεύθερη Αμμόχωστο και από αυτούς προέκυψε ένα κρούσμα, 303 έλεγχοι αφορούσαν τη Λάρνακα και κατέδειξαν 3 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 40 έλεγχοι διενεργήθηκαν στη Λεμεσό και δεν έδωσαν κανένα θετικό κρούσματα, για την Πάφο ολοκληρώθηκαν 302 έλεγχοι με 1 κρούσμα και στη Λευκωσία διενεργήθηκαν 486 εξετάσεις από τις οποίες προέκυψαν 3 περιστατικά κορωνοϊού. 

Την ίδια ώρα, η αλυσίδα μετάδοσης, που φαίνεται να άρχισε από τη γυναίκα που επέστρεψε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεγαλώνει, αφού χθες εντοπίστηκαν τρία νέα περιστατικά ανεβάζοντας τον συνολικό ατόμων που ανήκουν στην ίδια αλυσίδα στα 19, με την πλειονότητά τους να προέρχονται από τη Λάρνακα. 

Ύστερα και από τα χθεσινά αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το 1,3% του πληθυσμού που ελέγχθηκε εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό (ποσοστό που αν μεταφραστεί στο σύνολο του κυπριακού πληθυσμού αντιστοιχεί σε μερικές χιλιάδες πολίτες), το υπουργείο Υγείας άρχισε να σκέφτεται πολύ σοβαρά την επέκταση των ελέγχων και πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τη διενέργεια μερικών ακόμα χιλιάδων τεστ παγκυπρίως. 

Τη στιγμή όμως που η Κύπρος άρχισε να ζει εκ νέου στιγμές της περασμένης άνοιξης, οι εκτιμήσεις των ειδικών φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ τους. Πέτρος Καραγιάννης και Λεόντιος Κωστρίκης μάλιστα προχώρησαν χθες δημόσια σε διαφορετικές τοποθετήσεις σε σχέση με το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Καραγιάννης, σχολιάζοντας την προχθεσινή εκτίμηση του Λεόντιου Κωστρίκη ότι στη Λεμεσό ενδεχομένως να υπάρχουν 1.000-1.500 περιστατικά, ανέφερε ότι δεν συμφωνεί υποδεικνύοντας μάλιστα ότι κατά τη δική του άποψη ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται γύρω στα 50-100. 

«Οι υπολογισμοί που έκανε ο κ. Κωστρίκης βασίζονταν πάνω στα ποσοστά που βγήκαν από τους πρώτους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έδειξαν περίπου 1,5% των δειγμάτων αυτών να βγαίνουν θετικά και ανάλογα με τον πληθυσμό της Λεμεσού έβγαλε εκείνο τον αριθμό. Μετά όμως έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον εννέα από τα δέκα εκείνα κρούσματα ήταν επαφές γνωστών κρουσμάτων. Επομένως δεν αποτελούσαν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο αλλά άτομα τα οποία έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, παρέβηκαν τους κανόνες και πήγαν για δειγματοληψία κι έτσι έδωσαν και μια λανθασμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 50 και 100», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης για να πάρει λίγο αργότερα απάντηση από τον Λεόντιο Κωστρίκη, ο οποίος σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο συνάδελφός του διαφώνησε με τις δικές του εκτιμήσεις ανέφερε: 

«Εγώ εμμένω στην αρχική μου εκτίμηση και αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο ποσοστό των θετικών δειγμάτων που έχει βγει από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που έχει γίνει στη Λεμεσό. Φαίνεται να έχουν τελειώσει αυτή τη στιγμή 2.000 διαγνωστικές εξετάσεις. Υπάρχουν 20 θετικά δείγματα και αν το αναγάγει κάποιος αυτό το ποσοστό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της Λεμεσού βγαίνει αυτό το νούμερο των 1.000 με 1.500. Βάσει αυτού το έχω υπολογίσει. Αναλύονται αυτή τη στιγμή όλα τα αποτελέσματα για να δούμε αν ορισμένοι από αυτούς έπρεπε να μείνουν σε αυτοπεριορισμό ή άτομα τα οποία ήταν θετικά και πήγαν και ξαναέκαναν τον έλεγχο. Αυτός είναι ένας υπολογισμός ο οποίος βγήκε από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, έστω και αν υπάρχει ένα ποσοστό λάθους, έστω και 50% στην τυχαία δειγματοληψία, τότε το 0,75% όταν το αναγάγεις σε 200.000 πληθυσμό βγαίνει αυτό το νούμερο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνω από 27,000 δειγματοληψίες στα αεροδρόμια (πίνακας)

«Είχαμε αύξηση κρουσμάτων από Κύπριους εκδρομείς»

Ο καθηγητής Κωστρίκης, σε αντίθεση εξάλλου με τις τοποθετήσεις κάποιων άλλων μελών της ειδικής επιστημονικής επιτροπής τα οποία εδώ και δύο ημέρες αφήνουν να εννοηθεί ότι η κατάταξη της Ελλάδας στην κατηγορία Β προέκυψε ύστερα από μια καθαρά πολιτική απόφαση, ανέφερε ότι «ήταν επιδημιολογική η απόφαση. Η αρχική μας σκέψη, διότι έχει παρεξηγηθεί, ενέχει το σκεπτικό να προστατεύσουμε τη χώρα μας από Κύπριους εκδρομείς που επιστρέφουν στην Κύπρο. Είχαμε παρατηρήσει μια αύξηση κρουσμάτων κυρίως από Κύπριους εκδρομείς που επιστρέφουν. Διότι αν ταξιδέψει κάποιος από την Κύπρο σε χώρους διασκέδασης και επιστρέψει πίσω στην Κύπρο, θεωρούμε σωστό αυτό το άτομο να ελέγχεται με PCR. Αν καταφέρουμε και βρούμε διαφορετικό τρόπο να ελέγχουμε τους Κύπριους που επιστρέφουν, η Ελλάδα θα πάει πίσω στη θέση της».

Νέα αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε όλη τη χώρα

121 επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες στην Ελλάδα, η οποία καταγράφει τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιστατικά σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτειά της. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας, πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ επτά κρούσματα χαρακτηρίστηκαν ως εισαγόμενα και αφορούν πολίτες οι οποίοι υπεβλήθησαν αυτόβουλα σε έλεγχο. 

26 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 47 στη Θεσσαλονίκη, 8 στη Χαλκιδική, 5 από τα οποία συνδέονται με βάπτιση, 8 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, 7 στην Κέρκυρα, 2 στην Ημαθία, 2 στις Σέρρες και από 1 κρούσμα καταγράφηκε σε Καβάλα, Αρκαδία, Αχαΐα, Δράμα, Έβρο, Εύβοια, Κοζάνη, Πέλλα και Χίο. Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την κατάσταση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Η ταυτότητα των χθεσινών κρουσμάτων

- 2 άτομα είναι οι εργαζόμενοι στο NIPD. Είναι τεχνικοί εργαστηρίου και δεν εργάζονται στα σημεία δειγματοληψίας του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου. 

- 3 άτομα ανήκουν στην αλυσίδα μετάδοσης της γυναίκας που επέστρεψε από την Αμερική, το οποίο περιλαμβάνει πλέον συνολικά 19 άτομα. (Τα 2 άτομα έκαναν ιδιωτικά το τεστ, το 3ο μέσω της ιχνηλάτησης από το ΙΝΓΚ). 

- 1 άτομο είναι Ελλαδίτης που ήρθε στην Κύπρο για διακοπές από τη Θεσσαλονίκη. 

- 1 άτομο ήρθε στην Κύπρο από το Κατάρ με ειδική άδεια και υπεβλήθη σε έλεγχο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο.

- 8 άτομα είναι επαφές που εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

- 10 άτομα ελέγχθηκαν μέσω του προγράμματος των 3.000 δειγματοληψιών.