Πρώτη προβολή της ταινίας «Jiu Jitsu» που γυρίστηκε Κύπρο


Σύντομα θα γίνει η ιδιωτική προβολή της ταινίας «Jiu Jitsu» στους αρμοδίους, έτσι ώστε να αξιολογηθεί και να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.  

Η ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο και ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι ο οσκαρικός ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ, απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τύπο και τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς αποτελεί μέρος επενδυτικού σχεδίου.

Μάλιστα για τις ανάγκες της ταινίας ανοίχτηκαν 56 θέσεις εργασίας και έκκληση προς ενδιαφερόμενους για προσφορές σχετικά με ειδικό εξοπλισμό που θα χρειαζόταν κατά τα γυρίσματα.

Τα γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και η ταινία ετοιμάστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία για την πρώτη ιδιωτική προβολή όπου θα αξιολογηθεί το υλικό και να ετοιμαστεί για το κοινό.

Όσον αφορά την κρατική χορηγία που προσφέρει το σχέδιο για το 35% των δαπανών που γίνονται εντός Κύπρου, πηγές από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων αναφέρουν πως οι παραγωγοί της ταινίας «Jiu Jitsu» συγκεντρώνουν τις τελευταίες αποδείξεις για να τις παραδώσουν.  

Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη Δημήτρη Λογοθέτη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά από ταινίες που οι παραγωγοί τους αιτήθηκαν για γυρίσματα στην Κύπρο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρκετά σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη ταινία. Ωστόσο, οι παραγωγοί και οι αρμόδιοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. 

 

Στο μεταξύ, έχουν ήδη εγκριθεί τρεις παραγωγές οι οποίες δικαιούνται την επιχορήγηση του 35% των δαπανών τους ή το πιστοποιητικό φορολογικής έκπτωσης για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Τα ίδια στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή αναφέρουν πως μέχρι το τέλος του 2019 θα απαιτηθεί η κάλυψη δαπανών για την ταινία Jiu Jitsu. Το κόστος παραγωγής έχει υπολογιστεί σε 25.629.579 ευρώ και το 35% κάλυψης δαπανών ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα έξοδα διαμονής, διατροφής, κατασκευών, ενοικίαση εξοπλισμού, αγορά υπηρεσιών και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες. 

Ενήμεροι για Natura

Σε μια άλλη εξέλιξη σχετικά με την ταινία, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, σχετικά με τα γυρίσματα που έγιναν σε συγκεκριμένη σπηλιά στην περιοχή του Μάμμαρι.

Όπως αναφέρει σε απάντησή του ο υπουργός, δόθηκε έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι για την προστασία της περιοχής, των ειδών και των οικοτόπων. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκησαν δύο εβδομάδες αντί 5 ημερών όπως είχαν ενημερώσει αρχικά οι παραγωγοί.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποιούσε επιτόπιους ελέγχους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και αμέσως μετά και όχι σε περισσότερο χρόνο από μιας μέρας, τα σκηνικά και ό,τι άλλο μεταφέρθηκε στον χώρο των σπηλιών απομακρύνθηκε, η περιοχή επανήλθε στην πρότερή της κατάσταση.

 


ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος  - Μάριος Ρούσσος