Πρωταράς και Αγία Νάπα ετοιμάζονται για το restart


Αυτή η επανεκκίνηση πρέπει να είναι χωρίς πισωγύρισμα και πρέπει να συνοδευτεί τουλάχιστον από τον Ιούλιο και μετά, με αριθμούς τουριστών που να δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τους εργαζόμενους να δουλέψουν και να πάρουν οικονομική ανάσα.


Ρεπορτάζ: Πάμπος Βάσιλας / Φιλελεύθερος


«Διαφορετικά, θα κλάψει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, όχι μόνο η τουριστική Αμμόχωστος. Όλοι θα επωμιστούν  συνέπειες και όλοι οφείλουν να συνεργαστούν στο βαθμό που τους αναλογεί». Αυτό είναι περίπου το μήνυμα από την Αμμόχωστο, την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, όπου από την περασμένη Τρίτη, οι πλείστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού στρώθηκαν στη δουλειά. Να πλύνουν, να καθαρίσουν, να τσεκάρουν κουζίνες, να φουλάρουν προϊόντα στα ράφια. Στον Πρωταρά ο κ. Γιώργος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, ξεσπά σε λυγμούς. « Έχω πέντε παιδιά. Από τη βοήθεια που μας τάξανε έχω να παίρνω από την κυβέρνηση πάνω από τα μισά. Μας κλείσανε τρεις φορές. Αν γίνει αυτό τέταρτη φορά, οι μισοί θα τρελαθούν και οι άλλοι θα πάνε φυλακή από τα χρέη». 

Στην Αγία Νάπα ο Χρήστος στέκεται ένα λεπτό και κοιτώντας μας στα μάτια ομολογεί ότι τις τελευταίες τρεις μέρες που προετοιμάζει το μίνι- μάρκετ του για να ανοίξει τη Δευτέρα, γιορτάζει κάθε μέρα την «Κυρίου Ανάσταση». «Έχει που τον Νοέμβριο του 2019 που ζούμε τον εφιάλτη. Αυτό τον κερατά τον κορωνοϊό που μας ξετίναξε μυαλά και μεροκάματα. Πιστεύω πως τώρα δεν έχει πίσω. Πρέπει πλέον να κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Έχουμε παιδιά, χρέη, δόσεις. Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να κοιτάξουμε μόνο μπροστά». 

Στο Μοναστηράκι ο Γρηγόρης, υπάλληλος ταξί το κωδικοποίησε το ζήτημα και το σιγοτραγουδά, μη κρύβοντας την αισιοδοξία του, «Υγεία, εργασία και καλή καρδιά παιδιά. Και όλα θα πάνε καλά». 

Ήταν και η κα. Ασπασία στον Πρωταρά. Μια κουβέντα όλη και όλη μας είπε. Ντράπηκε γιατί την ώρα που καθάριζε τα ράφια, τρέχανε τα μάτια της. «Πόσες φορές να πετάξουμε πράγματα. Και εμείς και οι εταιρίες που μας τα φέρνουν. Παγωτά, σοκολάτες, φαγώσιμα, ποτά. Πείτε τους, φτάνει. Μας διέλυσαν. Να μας αφήσουν και λίγο να δουλέψουμε. Πείτε τους φτάνει». 
«Στο μικρό μου μίνι- μάρκετ στην Αγία Νάπα, εκτός από εμένα εργάζονται και έξι υπάλληλοι. Συνολικά συντηρούνται από αυτό εδώ το χώρο επτά οικογένειες. Είμαστε επτά οικογένειες χωρίς κανονικό εισόδημα και στα επιδόματα, από το Νοέμβριο του 2019. Αντιλαμβάνεστε πως αισθανόμαστε και γιατί παρακαλούμε να πάνε στο εξής όλα καλά», δήλωσε στο «Φ» ο ιδιοκτήτης μικρής υπεραγοράς στην Αγία Νάπα, Γιώργος, ο οποίος κατάγεται από το Λιοπέτρι. 

«Ενοίκια, φορολογίες, έξοδα να ζήσουμε, όλα. Περάσαμε και περνούμε δύσκολα. Αισιοδοξία φυσικά, αλλά…», κατορθώνει να πει επίσης με δυσκολία. «Πετάξαμε προϊόντα χιλιάδων ευρώ όλο αυτό τον καιρό», συμπληρώνει μια υπάλληλος. 

Για τον Παύλο Γέρημο, ιδιοκτήτη καταστήματος ενοικίασης μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων στην είσοδο της Αγίας Νάπας, η κατάσταση δεν σώζεται επειδή ανοίγει ξανά το παζάρι από τη Δευτέρα. «Θέλουμε Εγγλέζους τουρίστες και μάλιστα θέλουμε πολλούς. Αυτοί ως επί το πλείστον ενοικιάζουν αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και ποδήλατα. Οι Ρώσοι, συνήθως ενοικιάζουν κυρίως ποδήλατα. Θέλουμε πολύ να έρθουν πολλοί τουρίστες τους επόμενους μήνες για να ισιώσουν λίγο τα πράγματα», κατέληξε. 

Πίστη και αισιοδοξία συνέστησε προς όλους και ο Λώρης, οδηγός ταξί με πόστο στο Μοναστηράκι της Αγίας Νάπας. «Πέρσι», θυμάται, «φτάσαμε σχεδόν Σεπτέμβρη να αρχίσουμε να δουλεύουμε κάπως υποφερτά. Ήταν Ιούλιος και σχεδόν ήταν νεκρή η Αγία Νάπα. Φέτος ελπίζουμε και αισιοδοξούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα», ανέφερε. 

Έφτασε ο κόμπος στο κτένι

Για τον κ. Γιώργο, ιδιοκτήτη ταβέρνας στον Πρωταρά, «η κατάσταση πλέον είναι δραματική», όπως επιλέγει ο ίδιος να τη χαρακτηρίσει και εξηγεί γιατί: «Όσα και αν ήταν τα επιδόματα συνήθως δεν έφταναν επαρκώς για κανένα δικαιούχο, ενώ η αποστολή τους καθυστερούσε και καθυστερεί ακόμη. Τα ενοίκια, οι φορολογίες έστω και με έκπτωση, τα βιοποριστικά έξοδα ταυτόχρονα έξοδα κάθε οικογένειας, έφεραν πλέον τον κόμπο στο κτένι για την τουριστική βιομηχανία, αλλά και άλλους κλάδους της οικονομίας που εξαρτούνται άμεσα». 

Ο κ. Γιώργος επισήμανε ακόμα πως «καλώς ή κακώς, ή όπως και να έχει λήφθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν πρέπει όμως όλα τα φορτώνουμε στους κυβερνητικούς χειρισμούς και να ξεχνούμε ο καθένας τη δική του ευθύνη. Διαφορετικά, θα έρθουν και άλλα διατάγματα εγκλεισμού», προειδοποίησε.