Πρωταράς: Έξι εκατομμύρια θα κοστίσει ο παραλιακός πεζόδρομος


Περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει ο μήκους 11 χιλιομέτρων παραλιακός πεζόδρομος στο Παραλίμνι, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν τέλη Μαρτίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης «η επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου στον Δήμο είναι ένα έργο το οποίο προσπαθούσαμε εδώ και αρκετό καιρό να ωριμάσουμε και να το φέρουμε στο στάδιο της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών. Δυστυχώς όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός πριν από ένα χρόνο δεν μπορέσαμε να εξεύρουμε προσφοροδότη με αποτέλεσμα αυτό να αναβληθεί για φέτος. Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκαν τα συμβόλαια με τους εργολάβους και το έργο ξεκινά άμεσα».

Πρόσθεσε ότι "το έργο αφορά τον πεζόδρομο από τον κόλπο της Περνέρας μέχρι το Αλιευτικό Καταφύγιο του Αγίου Νικολάου  και από το Fig Tree Bay μέχρι το σημείο πριν την παραλία «Βάλη του Χ’’Ξενή. Τα συγκεκριμένα τμήματα του πεζόδρομου θα γίνουν με τις ίδιες προδιαγραφές και παρόμοιο τεχνικό εξοπλισμό με τα υφιστάμενα".

Σημείωσε ακόμα πως "το συνολικό κόστος δαπάνης έργου ανέρχεται στα €5.700.000, με τις εργασίες να αρχίζουν άμεσα και αναμένεται να αποπερατωθούν τέλος Μαρτίου 2021. Με την ολοκλήρωση του έργου το παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά θα διαθέτει συμπληρωμένο παραλιακό πεζόδρομο με όλες τις ανέσεις και φωτισμό μήκους 11 χιλιομέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη «ο Δήμος Παραλιμνίου προχώρησε ταυτόχρονα στον σχεδιασμό, από ελληνική εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό, των Δ και Ε Φάσεων του παραλιακού πεζόδρομου, που αφορούν στις περιοχές Άγιος Νικόλαος μέχρι τη γραμμή αντιπαράταξης/φυλάκιο Ηνωμένων Εθνών και παραλία «Βάλη του Χ’’Ξενή» μέχρι την περιοχή του Κόννου αντίστοιχα. Για τις νέες φάσεις το πλάτος του παραλιακού πεζόδρομου θα είναι 8 μέτρα εκ των οποίων τα 5 θα είναι για πεζούς και τα 3 για ποδηλάτες».

Ερωτηθείς για τους στόχους που θα επιτευχθούν με την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου στο Παραλίμνι, ο Δήμαρχος είπε πως «σκοπός μας είναι ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο να ενοποιηθεί, να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ντόπιων και επισκεπτών. Η συνολική διαδρομή είναι 25 χιλιόμετρα και ο Δήμος Παραλιμνίου προσαρμόζεται στις ανάγκες της βιώσιμης κινητικότητας, προωθώντας τη χρήση εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων και ευρύτερα στην προστασία του περιβάλλοντος».

Είπε επίσης ότι «ο παραλιακός πεζόδρομος είναι αριστουργηματικά εύχρηστος εφόσον προσφέρει απλόχερα την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη, ντόπιο ή τουρίστα, κατά τους καλοκαιρινούς ή τους χειμερινούς μήνες να απολαύσει το περπάτημα ή το τζόκινγκ του δίπλα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Ακόμα η οικονομική ανάπτυξη που επήλθε σε περιοχές που δημιουργήθηκε πεζόδρομος είναι άνευ προηγούμενου αφού έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ τρομακτική είναι και η ανάπτυξη της περιοχής που βρίσκεται εντός του παραλιακού πεζόδρομου»