Πρωταράς - Αγία Νάπα: Τεράστιο πρόβλημα με τα ηλεκτρικά scooters





Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες για νομοθετική ρύθμιση της διακίνησης των ηλεκτρικών σκούτερ-πατινιών καθώς οι δήμοι που απαίτησαν τη λήψη μέτρων διαφώνησαν με την ανάληψη της ευθύνης των ελέγχων και, κατ’ επέκταση, με την έκδοση των εξώδικων προστίμων. Το ίδιο και η Αστυνομία, η οποία δεν επιθυμεί να αναλάβει και αυτούς τους ελέγχους.  


ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ACROPOLIS QUALITY FOOD ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ


Ειδικότερα, το υπουργείο Μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλία να εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης της διακίνησης των σκούτερ κατόπιν γραπτών παραπόνων που τέθηκαν ενώπιόν του από τους δήμους των τουριστικών περιοχών Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Λάρνακας και Λεμεσού, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ με τη διακίνηση των σκούτερ σε ποδολατόδρομους, πεζοδρόμια και σε πεζόδρομους.

 

Σημειώνεται ότι στο Παρίσι επιβάλλονται πρόστιμα €135 για κυκλοφορία επί πεζοδρομίου και €35 για ακατάλληλη στάθμευση. Τα ηλεκτρικά σκούτερ είναι ο εφιάλτης των πεζών αλλά και των οδηγών καθώς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και στους δρόμους, χωρίς, μάλιστα, να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και σήμανση. 

 

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους. Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των άμεσα επηρεαζόμενων δήμων ήταν συγκρουόμενες και ότι ούτε οι δήμοι ούτε και η Αστυνομία αποδέχονταν την εποπτεία της όποιας νομοθετικής ρύθμισης υιοθετείτο, εντούτοις, το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε στη σύνταξη προσχεδίου νομοσχεδίου, το οποίο διαβίβασε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

 

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των σκούτερ μόνο σε ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια πλάτους, τουλάχιστον, δυόμισι μέτρων. Για τη διακίνηση σκούτερ σε πεζόδρομους, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι περιορισμοί θα καθορίζονται από την οικία τοπική Αρχή σε συνεργασία με την Αστυνομία.  Μέσα από τη μελέτη του νομοσχεδίου διαφάνηκε η ανάγκη όπως πριν τη ρύθμιση της διακίνησης των σκούτερ θα πρέπει να προηγηθεί η ρύθμιση της αγοράς. 

 

Τα ίδια προβλήματα κατάταξης, διαχείρισης αστυνόμευσης και ρύθμισης των ηλεκτρικών σκούτερ αντιμετωπίζουν και αρκετές άλλες χώρες της Ε.Ε. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) καταβάλλει προσπάθεια για συλλογή στοιχείων από όλα τα κράτη-μέλη για να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα που θα ληφθούν, όπως για παράδειγμα έκδοση σύστασης ή ετοιμασία εναρμονιστικών μέτρων.

 

Με βάση τα πιο πάνω, η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, ενημέρωσε με προχθεσινή της επιστολή τη Βουλή με τα εξής: «Η νομοθετική ρύθμιση του θέματος φαίνεται να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω, στο παρόν, τουλάχιστον, στάδιο. Το υπουργείο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του neAmmochostos, το συγκεκριμένο θέμα, έθεσε ενώπιον της Υπουργού ο Βουλευτής Αμμοχώστου, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, έπειτα από συζητήσεις που είχε με τους Δήμους Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι πεζοί ζουν...εφιάλτη τους καλοκαιρινούς μήνες με τα ηλεκτρικά σκούτερ!


neAmmochostos/philenews