«Πρωταθλήτρια» σε κομμώτριες και αισθητικούς η Κύπρος στην ΕΕ


Αρκετά δημοφιλή είναι τα επαγγέλματα της αισθητικού και κομμωτή/τριας στην Κύπρο, καθώς όπως καταγράφουν οι αριθμοί, η Κύπρος διαθέτει με συντριπτική διαφορά τους περισσότερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ομορφιάς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με Έκθεση της Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κύπρος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό κομμωτών και αισθητικών (2,3% της συνολικής απασχόλησης), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και την Πορτογαλία (και οι δύο 1,3%), την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία (όλες 1,2%).



Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφησαν στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία (και οι δύο 0,5%), ακολουθούμενες από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία (όλες 0,7%).

Συγκεκριμένα, το 2019, 1,7 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας άνω των 15 ετών απασχολούνταν ως κομμωτές και αισθητικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας το 0,9% της συνολικής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των κομμωτών και αισθητικών στην ΕΕ ήταν γυναίκες (86%).

Πάνω από τα δύο πέμπτα (42%) των κομμωτών και αισθητικών ήταν ηλικίας 15-34 ετών, ακολουθούμενους από αυτούς που ήταν 35-49 ετών (38%). Κομμωτές και αισθητικοί ηλικίας 50 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 21% των επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο.


Πηγή: philenews