Πρόωρες αποφυλακίσεις για επτά παιδεραστές

Επτά πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων ηλικίας 13 χρονών και άνω έλαβαν τον περασμένο Μάρτιο προεδρική χάρη με την ευκαιρία της εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την εμπιστευτική ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέα Ασσιώτη.

 

Με την προεδρική χάρη μειώθηκε κατά ένα τέταρτο η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στους επτά παιδεραστές από τα Δικαστήρια. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι θα αποφυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια νωρίτερα.  

 

 

Την ενημέρωση της Βουλής επί του θέματος ζήτησε στις 14/9/2018 από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για να απαντήσει το υπουργείο δύο μήνες μετά και μάλιστα, επιλεκτικά. Διότι, ο κ. Ασσιώτης στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 20/11/2018, αποφεύγει επιμελώς να δώσει εξηγήσεις πώς και γιατί καθορίστηκε ο ηλικιακός διαχωρισμός των θυμάτων των παιδεραστών και κατά πόσο έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης τεκμηριωμένη έκθεση ψυχολόγων ή ψυχιάτρων που να καταδεικνύει ότι εάν ένα παιδί βιαστεί ή κακοποιηθεί στην ηλικία των 14, 15 ή 16 χρονών έχει λιγότερα τραύματα από ένα παιδί που υπέστη τα ίδια πριν από τα 13 του χρόνια.

 

Εκείνο, όμως, που τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ασσιώτης, είναι ότι η απόφαση που λήφθηκε για παραχώρηση προεδρικής χάριτος τον Μάρτιο του 2018 λήφθηκε με βάση κριτήρια που ήταν αυστηρότερα εκείνων που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αφήνοντας σαφώς να νοηθεί, ότι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, έδιναν προεδρική χάρη σε όλους τους παιδεραστές, ανεξαρτήτως της ηλικίας των θυμάτων τους.  Πρόκειται για καταγγελία που διέψευσε, ήδη, με δημόσια παρέμβασή του, μετά από σχετικές αναφορές του Ιωνά Νικολάου, ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εποπτεία σε περιπτώσεις αποφυλάκισης παιδεραστών

 

Παράλληλα, μέσα από την απαντητική επιστολή του κ. Ασσιώτη καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά προεδρική χάρη σε παιδεραστές. «Υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω εξέταση των εφαρμοζόμενων κριτηρίων με στόχο να αποτραπεί στο μέλλον η παραχώρηση προεδρικής χάριτος με την εγκατάσταση του Προέδρου σε περιπτώσεις καταδίκων για αδικήματα που είναι ιδιαίτερα ειδεχθή, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, ανεξάρτητα από την ηλικία του ανήλικου θύματος», αναφέρει επί λέξει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης.