Πρόστιμα «τσεκούρι»-Έτσι έφθασε η Κύπρος στις αυστηρότερες ποινές



Σάρκα και οστά παίρνουν οι ποινές τσεκούρι για τροχαία αδικήματα, μετά από σχετική απόφαση Υπουργικού.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα πολύχρονων διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών. Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, στη ραγδαία αύξηση των ποινών, που συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, διαδραμάτισε μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μελέτη αυτή πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, συγκριτική μελέτη των ποινών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κύριες αιτίες πρόκλησης των σοβαρών και θανατηφόρων δυστυχημάτων. Μεταξύ άλλων, η μελέτη  κατέδειξε ότι οι ποινές που επιβάλλονται στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Μέρος της έκθεσης, αναφέρει τις ποινές για παραβιάσεις του οδικού κώδικα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

- Στην περίπτωση παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, για παράδειγμα, η χρηματική ποινή είναι στην Ελλάδα 700 ευρώ, ενώ στην Κύπρο 85 ευρώ.

- Η παράνομη στάθμευση σε χώρους στάθμευσης αναπήρων ή ράμπες στην Ελλάδα επισύρει ποινή 150 ευρώ, αλλά στην Κύπρο 85 ευρώ.

- Η κυκλοφορία χωρίς ΜΟΤ ή άδεια κυκλοφορίας ή ασφάλεια τιμωρείται στην Ελλάδα με 200 ευρώ και στην Αγγλία 6200 ευρώ, ενώ στην Κύπρο μόνο 85 ευρώ. Επίσης, σε περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης, στην Ελλάδα απομακρύνουν το αυτοκίνητο μετά την πάροδο 6 ωρών, ενώ στην Αγγλία κλειδώνουν τον τροχό.

Η έκθεση συμπληρώνει ότι «στις περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου ταχύτητας η Κύπρος και πάλι έχει τις χαμηλότερες τιμές».

- Στην Αγγλία το χρηματικό πρόστιμο κυμαίνεται από 124 μέχρι 3100 ευρώ, ενώ ενδέχεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης από 7 μέχρι 56 μέρες. Στην Ελλάδα η τιμή του προστίμου βρίσκεται στα 5-11 ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται στο 1-3 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Σε περιπτώσεις οδήγησης υπό την επίδραση αλκοόλης η Κύπρος έχει και πάλι τις χαμηλότερες τιμές.

Στην Αγγλία η τιμή του προστίμου αποφασίζεται σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο μισθό του παραβάτη, ωστόσο υπάρχει και η γενική ποινή/πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται στα 1240 μέχρι 6200 ευρώ, επιπλέον δύναται να αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης από 6-12 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται η φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τις 6 βδομάδες. Στην Αγγλία σε περίπτωση που γίνει 2η συνεχόμενη παράβαση των ορίων της αλκοόλης στο αίμα μέσα σε 10 χρόνια τότε η αφαίρεση της άδειας οδήγησης κυμαίνεται από 36-60 μήνες. Στην Ελλάδα εάν γίνει 2η συνεχόμενη παράβαση των ορίων της αλκοόλης με τιμή μεγαλύτερη των 60mg/l στον εκπνεόμενο αέρα, τότε το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 2000 ευρώ ή/και φυλάκιση 6 μηνών ή/και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια.

Όσον αφορά τους βαθμούς ποινής, από τα 13 αδικήματα που εξετάσθηκαν για την Έκθεση συγκριτικά, μόνο τα 3 έχουν σχεδόν την ίδια τιμή, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αισθητά χαμηλότερη τιμή στην Κύπρο σε σχέση με την Αγγλία και την Ελλάδα.

Αύριο στην ολομέλεια το πακέτο νομοσχεδίων

Τα 7 τροποποιητικά νομοσχέδια και το Σχέδιο Κανονισμών που ενέκρινε το Υπουργικό οδηγούνται στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής.

Οι ποινές αναδιαμορφώνονται ως εξής:

- Αύξηση του εξώδικου προστίμου από €85 σε €300 σε περίπτωση οδήγησης με χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παραβίαση φωτεινού σηματοδότη.

- Για τη στάθμευση σε διάβαση πεζών προβλέπεται αύξηση προστίμου από €85 σε €150, ενώ για τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το εξώδικο ανεβαίνει στα €200.

- Αύξηση των ποινών που αφορούν την παραβίαση του ανώτατου ή κατώτατου ορίου ταχύτητας από €1 ανά χλμ σε €5 ευρώ ανά χλμ παραβίασης του ορίου ταχύτητας.

- Το εξώδικο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης με αναλογία από 22-35μg/100 ml αυξάνεται από €100 σε €125, ενώ σταδιακά αυξάνεται μέχρι και €500 για 56-70μg/100ml, από €300 που είναι σήμερα. Για αναλογία αλκοόλης από 71μg/100ml και άνω δεν εκδίδεται εξώδικο και η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση, η ποινή που προβλέπεται από το δικαστήριο αυξάνεται σε €10.000 ή/και 2 έτη φυλάκισης και στέρηση της άδειας μέχρι 2 έτη, από €5.000 ή/και 2 έτη φυλάκισης ή/και στέρηση άδειας για 1 χρόνο που είναι σήμερα.

- Σε περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αυξάνεται η χρηματική ποινή από €3.500 σε €10.000 και απαγορεύεται η οδήγηση κατόπιν έκδοσης διατάγματος δικαστηρίου.

- Η ποινή για οδήγηση χωρίς ασφαλιστήριο που αφορά κινδύνους έναντι τρίτων προβλέπεται στα €200, ενώ το πρόστιμο για οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλόλητας καθορίζεται στα €300 για λεωφορεία ή φορτηγά και στα €150 για άλλα οχήματα.

- Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο τιμωρείται με €100 αντί €85 μέχρι σήμερα, ενώ το προσπέρασμα σε διάβαση πεζών θα στοιχίζει στους παραβάτες €150 αντί για €65. Τέλος το εξώδικο για στάθμευση σε διάβαση πεζών και στάση λεωφορείου ανεβαίνει στα €150 από €85.

- Περιλήφθηκαν επίσης πρόνοιες για κατακράτηση ή και μετακίνηση οχήματος όταν δεν υπάρχει ασφαλιστήριο έγγραφο ή ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή αρνείται να παράσχει δείγμα. Το ίδιο ισχύει αν το όχημα είναι σταθμευμένο ή εγκαταλελειμμένο παράνομα ή/και σε επικίνδυνο σημείο, αλλά και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αρνείται να το μετακινήσει ή δεν μπορεί να ανευρεθεί.

Τα νέα αδικήματα

Σύμφωνα με τα όσα προνοεί το πακέτο νομοσχεδίων, θεσμοθετούνται παράλληλα νέα αδικήματα τα οποία αποτελούνται από τον συνδυασμό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, χρήσης ναρκωτικών, της υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ταχύτητας και της αλόγιστης οδήγησης. Τα αδικήματα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 4 χρόνια ή και πρόστιμο €15.000 και στέρηση της άδειας τουλάχιστον 2 μήνες.

Η προτεινόμενη ποινή για εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος όπου προκαλείται θάνατος είναι 10 έτη ή/και €30.000 και στέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο που δεν είναι μικρότερη του ενός έτους.