Πρόστιμα από κάμερες: Απλήρωτο το 40% των εξωδίκων


Μπορεί βάσει του συμβολαίου χθες να έπρεπε το σύστημα φωτοεπισήμανσης, δηλαδή οι κάμερες τροχαίας, να είχε περάσει στην επόμενη φάση, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν βιάζονται, καθώς προτιμούν να δοθεί χρόνος ώστε να λειτουργούν όλα στην εντέλεια.

Οι εργασίες για την τοποθέτηση και λειτουργία καμερών σε έξι σταθερά σημεία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο μόνο τα δύο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν άμεσα. Επίσης, οι 16 κινητές κάμερες έχουν έρθει στην Κύπρο αλλά δεν παραλήφθηκαν ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δύο είναι οι λόγοι που δεν έγινε μέχρι τώρα η παραλαβή της Α’ φάσης του συστήματος: Ο πρώτος, σχετίζεται με τους όρους και προϋποθέσεις που έθεσε προς την εταιρεία το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που είναι και ο ανάδοχος του έργου. Ο δεύτερος, σχετίζεται με την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης των καμερών στα έξι σημεία, τέσσερα στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό. 

Για ξεκαθάρισμα της κατάστασης και το πότε θ’ αρχίσει να υλοποιείται η επόμενη φάση, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών μαζί με εκπροσώπους της εταιρείας, ώστε να φανεί κατά πόσον μια σειρά από όρους που τέθηκαν και σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος, έχουν εκπληρωθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, όσον αφορά στην εγκατάσταση 20 νέων καμερών σε έξι σταθερά σημεία, αυτή είναι μεν σε προχωρημένο στάδιο, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Στη Λευκωσία έχουν τοποθετηθεί κάμερες και στα τέσσερα σημεία, όμως μόνο σε αυτά της Λεωφόρου Λεμεσού με Αρμενίας και Γρίβα Διγενή με Προδρόμου είναι έτοιμα για παράδοση. 

Στο μεταξύ, από τα 86.350 εξώδικα που έχουν σταλεί σε παραβάτες οδηγούς, το 40% από αυτά δεν έχει πληρωθεί, με αποτέλεσμα τώρα να σχηματίζεται φάκελος για κάθε ένα από αυτά για να καταχωρηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο. Μιλάμε για χιλιάδες εξώδικα όπου μαζί με τα κορωνοπρόστιμα θα μπλοκάρουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Αν αυτή τη στιγμή με οκτώ συνολικά κάμερες, περίπου 35.000 χιλιάδες υποθέσεις θα σταλούν στα δικαστήρια, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα γίνει όταν το σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με 110 συνολικά κάμερες. 

Σημειώνεται ότι η Β’ και τελευταία φάση του συστήματος περιλαμβάνει άλλες 66 σταθερές κάμερες σε περίπου 24 σημεία σε διάφορες επαρχίες, πλην της Αμμοχώστου.

 Πηγή: O Φιλελεύθερος