Πρόστιμα €1,3 εκατ. σε λαθροθήρες


Εξώδικα πρόστιμα ύψους €1,3 εκατ. μοίρασαν σε λαθροθήρες τα τελευταία δυόμισι χρόνια μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας με βάση τη νέα τροποποιητική νομοθεσία που προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για όλα τα αδικήματα. 

Από την εφαρμογή της νέας αυστηρής νομοθεσίας, τον Ιούλιο του 2017, εκδόθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 418 εξώδικα. Τα στοιχεία που διαβίβασαν στη Βουλή οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Νίκος Νουρής, και Γιώργος Σαββίδης αντίστοιχα, καταδεικνύουν και τα πενιχρά αποτελέσματα του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας με βάση τα οποία ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, αποφάσισε, πρόσφατα, τη διάλυση του Ουλαμού. 

Ειδικότερα, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνου Παπαγιάννη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ενημέρωσε γραπτώς στις 24/1/2020 τη Βουλή με τα ακόλουθα:

> Με βάση την τροποποιητική νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2017 έχουν εκδοθεί και επιδοθεί συνολικά 418 εξώδικα. Από τα 418 εξώδικα τα 344 (82,3%) εκδόθηκαν για υποθέσεις που κατήγγειλαν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ενώ τα υπόλοιπα 74 (17,7%) αφορούν εξώδικα που εκδόθηκαν από τα μέλη του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας.

Ιδιαίτερα σοβαρές θεωρούνται 54 από αυτές τις υποθέσεις, καθώς έχουν σχέση με λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, με λαθροθηρία αγρινού, με κατοχή θηράματος σε κλειστή περίοδο κυνηγιού ή κατοχή και χρήση σιδεροπαγίδων και συρματοθηλειών για τη σύλληψη λαγών. Οι 18 από αυτές τις υποθέσεις αφορούν λαθροθηρία ή μεταφορά όπλων κατά τη διάρκεια της νύκτας. 


Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, αποκαλύπτεται ότι από την 1η/1/2019 μέχρι 13/11/2019 οι αστυνομικοί του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας προέβησαν μόλις σε 10 καταγγελίες.

Προκύπτει, δηλαδή, κατά μέσο όρο μια καταγγελία τον μήνα. Κατά το έτος 2018 έγιναν συνολικά 39 καταγγελίες από τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2007 και διαλύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία συνεχίζει να δρα υποστηρικτικά προς το εντεταγμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Θήρας. Για τον σκοπό αυτό, έχει διοριστεί σημείο επαφής της ΜΜΑΔ (σ.σ. τον υποδιοικητή) με την Υπηρεσία Θήρας και λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τηλεφωνική γραμμή παραπόνων.

Στη Βουλή οι καταγγελίες

Τo Kίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11/11/2019 κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας διαλύθηκε μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων που συνδέονται με λαθροθήρες που τους προμηθεύουν με παράνομο θήραμα. Σε δηλώσεις του τις προάλλες στο «Philenews» ο πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός λόγος που διαλύθηκε  ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας είναι γιατί «δεν τους ήθελαν να δουλεύουν».

Μετά από εισήγηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, οι παραπάνω καταγγελίες θα τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο των βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς το θέμα ενεγράφη για αυτεπάγγελτη εξέταση. Αιτιολογώντας την επιτακτική ανάγκη συζήτησης του θέματος, ο Γιώργος Περδίκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αδάμο Αδάμου, αναφέρει τα εξής: «Έχω λάβει την επισυναπτόμενη επιστολή από τον Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών στην οποία καταγγέλλεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Αρχηγείο Αστυνομίας αποφάσισαν να τερματίσουν τη λειτουργία του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απόφαση για τερματισμό της λειτουργίας του Ουλαμού πάρθηκε μετά την καταγγελία σεσημασμένων λαθροθηρών. Εάν ισχύει η υπό αναφορά πληροφόρηση, η εν λόγω απόφαση κρίνεται άκρως επικίνδυνη και οι επιπτώσεις στην κυπριακή πανίδα ενδεχομένως να είναι ανεπανόρθωτες. Θεωρώ, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να εγγράψει και να συζητήσει το συντομότερο δυνατό το εν λόγω θέμα».

Εξοντωτικά τα πρόστιμα 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου, δηλαδή, κυνήγι χωρίς άδεια και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή, τιμωρούνται με εξώδικα πρόστιμα που αρχίζουν από τα €2.000 και αυξάνονται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα. Παράλληλα, το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους €25.000.

Πρόσφατα, επιβλήθηκε σε 24χρονο λαθροκυνηγό πρόστιμο ύψους €26.000 όταν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας εντόπισαν στο όχημά του, που ανέκοψαν σε περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, έναν σκοτωμένο λαγό. Του εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους €25.000 για το αδίκημα της θανάτωσης θηράματος σε μη επιτρεπόμενες για το κυνήγι ώρες και εξώδικο πρόστιμο ύψους €1.000 για το αδίκημα της κατοχής θηράματος χωρίς κατοχή άδειας κυνηγίου. Δεύτερος λαθροθήρας που εντοπίστηκε να τοποθετεί συρματοθηλιές για να πιάσει λαγούς στην περιοχή του Αγίου Κόνωνα στον Ακάμα τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους €10.500. Επίσης, αρκετοί κυνηγοί τιμωρήθηκαν με εξώδικο €500 λόγω χρησιμοποίησης απαγορευμένων μεθόδων κυνηγίου και συγκεκριμένα χρησιμοποίησης μηχανής που αναπαράγει τις φωνές πτηνών.

 Oι περισσότεροι λαθροθήρες πληρώνουν το εξώδικο πρόστιμο προκειμένου να αποφύγουν την προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης όπου το ύψος του εξώδικου αυξάνεται ενώ παράλληλα, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση.