Προστασία ευάλωτων πελατών από τις τραπεζικές χρεώσεις

Ετοιμάζεται δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες απέναντι στις χρεώσεις των τραπεζών και μπορεί να εξαντληθούν όλα τα μέσα που προσφέρει η νομοθεσία. Χθες, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζητήθηκε το θέμα των χρεώσεων στην παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Ο διοικητής αναφέρθηκε στις ενέργειες που προβαίνει η Κεντρική όσον αφορά στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για βασικές υπηρεσίες. Είπε ότι «ο ίδιος ο  υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με επιστολή του έχει δηλώσει την ετοιμότητά του να εκδώσει διάταγμα μετά την έρευνα της Κεντρικής στη βάση των προνοιών του νόμου». Ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου μετέφερε στη Βουλή την ετοιμότητα του υπουργού να εκδώσει διάταγμα για τις υπερβολικές χρεώσεις. Ο κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Κεντρική έχει επικοινωνήσει με κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης για να διαπιστωθεί πώς αντιμετωπίζουν αυτές το θέμα με τις χρεώσεις. Καταλήξαμε, πρόσθεσε, σε μια σειρά προκαταρτικών μέτρων τα οποία θα εισηγηθούμε στον υπουργό Οικονομικών.


Η νομοθεσία που δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Οικονομικών να επέμβει με διάταγμα για τις ευάλωτες ομάδες είναι ο νόμος που ρυθμίζει τη συγκρισιμότητα των τελών. Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει πως σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι τα τέλη των τραπεζών δεν είναι εύλογα, προβαίνει σε τεκμηριωμένη εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών, λαμβανομένων υπόψη τουλάχιστον των ακόλουθων κριτηρίων: Των εθνικών επιπέδων εισοδήματος, των μέσων τελών που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με λογαριασμούς πληρωμών. Η νομοθεσία αναφέρει ότι «ο υπουργός δύναται, με Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόζουν διαφορετικά συστήματα τιμολόγησης ανάλογα με το επίπεδο ένταξης του καταναλωτή στο τραπεζικό σύστημα, τα οποία να επιτρέπουν, ιδιαίτερα, ευνοϊκότερους όρους για τους ευάλωτους καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες». Ο νόμος αναφέρει ότι ο υπουργός μεριμνά ώστε να παρέχεται καθοδήγηση στους καταναλωτές, καθώς και κατάλληλες πληροφορίες, σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές.

  Ένα σημαντικό στοιχείο πληροφόρησης για τους πελάτες των τραπεζών, αναφορικά με τις χρεώσεις που έχουν, είναι η ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2020. Θα ενημερώνονται με λεπτομέρεια από τις τράπεζές τους σε ετήσια βάση σχετικά: «Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών παρέχουν στον καταναλωτή, σε ετήσια τουλάχιστο βάση και δωρεάν, δήλωση τελών που περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Όλα τα τέλη που καταβάλλονται από τον καταναλωτή για τις υπηρεσίες που συνδέονται με κάθε λογαριασμό πληρωμών, τον οποίο διατηρεί με τον σχετικό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, το επιτόκιο του ακάλυπτου χρέους που ισχύει για τον λογαριασμό πληρωμών και το συνολικό ποσό των τόκων που εφαρμόζονται σχετικά με την υπερανάληψη κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου, κατά περίπτωση, το πιστωτικό επιτόκιο που ισχύει για τον λογαριασμό πληρωμών και το συνολικό ποσό των τόκων που εισπράχθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου, κατά περίπτωση.»