Προσφυγή στα ΗΕ για την Αμμόχωστο


Με προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει πώς δεν πρόκειται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κατεχόμενη πόλη. Ενημέρωσε μάλιστα σχετικά και την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ υποδεικνύοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και των χαρτών που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί σε σχέση με το Κυπριακό.


Σε συνέντευξη του, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να διερευνήσει, μαζί με νομικούς και διεθνολόγους, το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη για τις νέες τουρκικές ενέργειες για την Αμμόχωστο. Δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του για τη στάση της Τουρκίας σε μία περίοδο που γίνονται προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

 

Στα όσα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε συνέχεια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος αναφερόμενος στη νέα περιοδεία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, εάν τυχόν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες επεμβάσεις και τα όσα εξυφαίνονται στο ζήτημα της Αμμοχώστου». Ερωτηθείς από τι θα εξαρτηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι θέμα που κατ’ αρχάς εξετάζεται και πως προς το παρόν δεν μπορεί να λεχθεί κάτι άλλο.

  

Το θέμα της Αμμοχώστου έθεσε χθες στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα του δήμου με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις. Ζητήθηκε επίσης ενημέρωση σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Τζέιν Χολ Λούτ. Αυτό το οποίο τέθηκε ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη, από πλευράς της αντιπροσωπείας του δήμου, είναι να βοηθήσει τις Αρχές της κατεχόμενης πόλης στην εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκινούν και στις επαφές που θα έχουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και εντός Κύπρου με τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε. Συνάντηση επίσης θα έχουν και με τον Πρόεδρο της Δημορκατίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντηση έγινε από πλευράς υπουργού Εξωτερικών ενδελεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Τζέιν Χολ Λουτ σε σχέση με την Αμμόχωστο.

 

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι που θα βοηθήσουν στην αποτροπή πώλησης των περιουσιών των Αμμοχωστιανών. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κατά την οποία έτυχαν ενημέρωσης, αλλά και έλαβαν την υπόσχεση για βοήθεια στην προσπάθεια ενημέρωσης που ξεκινούν.
Το μεσημέρι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, η πρώτη υπό τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπήρξε σύγκλιση απόψεων και ομοφωνία «ότι όλες οι ενέργειές μας θα είναι ενέργειες για επιστροφή στην Αμμόχωστο».


«Ζητούμε», είπε, «άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλουμε να τον δούμε πριν πάει στα Ηνωμένα Έθνη, για να δούμε πώς θα συζητηθεί το θέμα της Αμμοχώστου», είπε, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε πως θα θέσει το θέμα.


Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, αποφασίστηκε να υπάρχει μια αμεσότερη επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό, «για να είμαστε κατατοπισμένοι για τα θέματα που αφορούν την Αμμόχωστο», ενώ αντιπροσωπεία του δήμου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες, «για να έχουμε τις επαφές μας με όσο το δυνατόν πιο υψηλά ιστάμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


«Έχουμε πάρει κάποιες άλλες αποφάσεις, στείλαμε μια επιστολή στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κάνουμε κάποιες προσπάθειες ούτως ώστε η συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση της 14ης Σεπτεμβρίου να είναι μαζική και, μετά από την εκδήλωση, θα συγκαλέσουμε τη συντονιστική επιτροπή Σωματείων και Οργανώσεων Αμμοχώστου, για να έχουμε μια συχνότερη επαφή με αυτά τα οργανωμένα σύνολα» συμπλήρωσε.


Σήμερα επίσης, όπως είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, θα δοθεί στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση σε σχέση με το θέμα των περιουσίων και επανέλαβε τη θέση του δήμου, ο οποίος προτρέπει τους Αμμοχωστιανούς να είναι προσεκτικοί, «να μην πουλούν την περιουσία τους σε ξένες εταιρείες ή ξένα κεφάλαια, γιατί στο τέλος δεν θα είναι προς όφελος του αγώνα που κάνουμε και για την επιστροφή στην Αμμόχωστο και γενικά για το Κυπριακό».


Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, «προτρέπουμε και το κράτος, και την οποιανδήποτε κυβέρνηση, να βοηθήσει έμπρακτα όλους τους πρόσφυγες, όχι μόνο τους Αμμοχωστιανούς, για να μη φτάνουμε σε αυτό το σημείο».


Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, θέματα που εκκρεμούν, ή που θα προκύψουν στην πορεία, θα συζητηθούν σε σύσκεψη της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 18:00.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

Σε προσφυγή στο ΣΑ για το θέμα της Αμμοχώστου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει, το Κίνημα Οικολόγων. Σημειώνει ότι οι εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου με σκοπό τον πλήρη εποικισμό της, έχει πλέον μετουσιωθεί σε αυτοσκοπό από την Άγκυρα και τους εγκάθετους της στα κατεχόμενα.


Αναφερόμενο στις πληροφορίες ότι εταιρείες ανάπτυξης πλησιάζουν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για εξαγορά των περιουσιών τους, το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι τηλεφωνήματα προέρχονται από εταιρείες ανάπτυξης, τουρκικών και άλλων κεφαλαίων και προσπαθούν να μάθουν τις προθέσεις των ιδιοκτητών σε ενδεχόμενο πώλησης των περιουσιών τους.

  

«Σημειώνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για σχέση των εταιρειών αυτών με το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Ερντογάν», σημειώνει.  Το ΕΛΑΜ επισημαίνει ότι η προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και η προσπάθεια αγοράς περιουσιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο από διεθνείς εταιρείες έπρεπε να βρει την Κυπριακή Δημοκρατία έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο. Η προσπάθεια της κατοχικής δύναμης να αποδείξει ότι οι περιουσίες ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, είχε ως μοναδικό στόχο να σπρώξει τους Ελληνοκύπριους νόμιμους ιδιοκτήτες στην αμφιβολία και στην πώληση των περιουσιών τους.