Πρόσβαση στο Κτηματολόγιο για εταιρείες εξαγοράς ΜΕΔ


Το ισχνό ενδιαφέρον των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια για να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιου, με το οποίο δίνεται ώθηση στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Με το νομοσχέδιο, εκτός από τις τράπεζες, θα μπορούν και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον τομέα παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων να λαμβάνουν από το Κτηματολόγιο πληροφορίες που αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία εγγεγραμμένη σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Όπως και στην περίπτωση των τραπεζών, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα υποβάλλουν αίτηση στον Διευθυντή του Κτηματολογίου, ζητώντας την παραχώρηση στοιχείων σε σχέση με την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών, αφού προηγουμένως επεξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους χρειάζονται τη συγκεκριμένη πληροφόρηση.

Με τη διεύρυνση της πρόσβασης των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στα στοιχεία του Κτηματολογίου, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα βελτιωθούν οι προτεινόμενες λύσεις αναδιάρθρωσης και παράλληλα θα καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με την τροποποίηση του άρθρου 51 του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) τα πρόσωπα που κατέχουν πιστωτικές διευκολύνσεις θα λογίζονται πρόσωπα που θα προσκομίζουν μαζί με την αίτησή τους για παροχή πληροφοριών βεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις ή έχουν παραχωρήσει ή αποκτήσει (είτε με αγορά, είτε κατόπιν μεταφοράς ή μεταβίβασης) πιστωτικές διευκολύνσεις.

Εκτιμάται πως η αλλαγή της νομοθεσίας θα βοηθήσει την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων Gordian Holdings να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου για τους πελάτες της, καθώς σε αυτή έχουν μεταφερθεί δάνεια απο την Τράπεζα Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Gordian είναι η μοναδική εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που έχει υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με την Κυβέρνηση για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πέραν των 1.350 αιτήσεων στις τράπεζες για ένταξη στο σχέδιο Εστία, εκ των οποίων πέραν των 450 είναι πλήρως συμπληρωμένες, ενώ από τις άλλες υπολείπονται κάποια στοιχεία.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εργασίας δεν παράλαβε καμία αίτηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ενδεχομένως να οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως την 31η Δεκεμβρίου εκπνέει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων.