Προετοιμάζονται για εκκίνηση Αγ. Νάπα και Πρωταράς πάρα τις δυσκολίες


Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν ένεκα του κορωνοϊού, Αγία Νάπα και Πρωταράς εκφράζουν ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να δραστηριοποιηθούν τουριστικά. Στην Αγία Νάπα ποντάροντας πρωτίστως στους ξένους τουρίστες και στον Πρωταρά στον εγχώριο τουρισμό. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου, τόνισε ότι εφόσον ξεπεράσουν τα προβλήματά τους βασικοί προορισμοί προς το νησί όπως η Αγγλία, η Ρωσία και ίσως και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αγία Νάπα είναι έτοιμη να εκκινήσει τουριστικά, ποντάροντας στους μήνες από Ιούλιο και μετά, για να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους από την απώλεια του πρώτου εξαμήνου του 2020.

 Αναφορικά με τη διστακτικότητα, επί του παρόντος, πολλών επιχειρηματιών να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, ακόμα και μετά τον Ιούλιο, ο κ. Ζαννέτου είπε πως αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο για τελικές αποφάσεις. Ότι θα υπάρξουν απώλειες εσόδων για όλους, ακόμα και για τον δήμο είναι δεδομένο, αλλά είναι πρόωρο να καθοριστεί το πού θα φτάσει αυτό, πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως η Ένωση Δήμων ήδη διεμήνυσε προς το κράτος το πρόβλημα με την απώλεια εσόδων που θα έχουν οι δήμοι και πιο πολύ οι τουριστικοί, αναμένοντας ανταπόκριση. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, επισήμανε, θα εξαρτηθεί και η τελική στάση του Δήμου Αγίας Νάπας, σε αιτήματα επιχειρήσεων για εκπτώσεις στη δημοτική φορολογία και κάποια άλλα τέλη. «Αλλά ακόμα και αυτό είναι πρόωρο να συζητιέται καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν τα πράγματα τις επόμενες βδομάδες και μήνες μέχρι τον Ιούλιο», επανέλαβε ο κ. Ζαννέτου. 

 Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων τροφίμων και σουβενίρ στην Αγία Νάπα δηλώνουν ότι σκέφτονται να ανοίξουν ακόμη και μετά τον Ιούλιο, αναμένοντας να δουν τι αριθμούς περίπου τουριστών θα καταφέρει να ελκύσει η Κύπρος. Καθώς, λόγω ψηλών ενοικίων που θα κληθούν να καταβάλουν όταν επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, με χαμηλή κίνηση πελατών θα έχουν ζημιές. Ενώ αντίθετα, παραμένοντας κλειστοί αποφεύγουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Πάντως, ο κ. Ζαννέτου δεν απέκρυψε το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον που αναμένεται να έχει φέτος και η Αγία Νάπα, όσον αφορά και την προσέλκυση εγχώριου τουρισμού, προς κάλυψη του μέρους του κενού που πολύ πιθανό να καταγραφεί στις αφίξεις ξένων τουριστών.

Ο Πρωταράς ποντάρει στην προσέλευση Κυπρίων
 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε πως ήδη τα συνεργεία του δήμου εργάζονται σε γενικές εργασίες συντήρησης ώστε ο Πρωταράς να είναι έτοιμος να ανοίξει και να υποδεχθεί Κύπριους αλλά και ξένους τουρίστες, μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν να γίνει αυτό. Επισήμανε επίσης ότι από πλευράς τουριστικών επιχειρηματιών του Πρωταρά, αρκετοί αναμένουν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν τα υποστατικά τους για να είναι λειτουργήσιμα, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Παραλιμνίου άφησε σαφώς να διαφανεί ότι, όπως και κάθε χρόνο, ο δήμος ποντάρει πρωτίστως στην προσέλευση Κυπρίων, όπως παραδοσιακά αυτό συμβαίνει.

Ωστόσο, κάποιοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στον Πρωταρά, δεν αποκρύβουν την ανησυχία τους ότι και οι Κύπριοι θα είναι συγκρατημένοι φέτος και όσον αφορά αυτούς που θα κάνουν διακοπές, αλλά κυρίως και στα ποσά που θα μπορούν να ξοδέψουν, ένεκα των αρνητικών επιδράσεων στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού.

. Πηγή:Φιλελεύθερος