Προειδοποιεί ο ΠτΔ για προκλήσεις Τούρκων στο Βαρώσι


Τις τραγικές παρενέργειες για τις μετέπειτα προσπάθειες στο Κυπριακό σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει κατά τρόπο συγκεκριμένο τις προκλήσεις των αξιωματούχων της Άγκυρας στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και επισημαίνει προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι αυτές οι κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει στις σχετικές αποφάσεις του. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του σημειώνει αρχικά το πόσο σημαντική και υποβοηθητική ήταν για το Κυπριακό η παρέμβαση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η συνάντηση του Βερολίνου. Ωστόσο, «σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή και μόνο μερικές εβδομάδες μετά το ψήφισμα 2506 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» υπάρχει η ανάγκη να στραφεί η προσοχή «σε αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων»

Σε άλλο σημείο της επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει τις ενέργειες των στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης Τσαβούσογλου και Οκτάι:

- «Μετά από μια σειρά προκλητικών ενεργειών πριν μερικούς μήνες, που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσιών τον περασμένο Σεπτέμβρη, η κυβέρνησή του αποφάσισε να καταφύγει στο Συμβούλιο [Ασφαλείας] κάτω από το Άρθρο 35.1 της Χάρτας [των Ηνωμένων Εθνών] ζητώντας από αυτό να επιληφθεί του όλου θέματος».

-  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στη συνέχεια τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (9 Οκτωβρίου 2019) μετά από σχετική συζήτηση όπου «υπενθυμίζεται η σημασία του στάτους των Βαρωσίων όπως καθορίστηκαν σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των 550(1984) και 789(1992) και επανατόνισε πως δεν θα πρέπει να προβαίνει οποιοσδήποτε σε ενέργειες, που αφορούν το Βαρώσι, που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα». 

- «Υπό το πρίσμα αυτής της ξεκάθαρης Δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, κ. Οκτάι, επισκέφθηκε την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων στις 15 Φεβρουαρίου 2020, μαζί με ''μέλη'' της ''τ/κ ηγεσίας'', και ήταν επικεφαλής της ''Συνόδου για τα Βαρώσια'', δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως ακόμα μια πρόκληση και κατάφωρη παραγνώριση των εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας επί του θέματος». 

- «Ο κ. Οκτάι ήταν αποκαλυπτικός στις προθέσεις της κυβέρνησής του για το μέλλον της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, δηλώνοντας πως “οι στρατιώτες μας βρίσκονται στα Βαρώσια από το 1974” και ότι “το να κρατείται η πόλη κλειστή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είτε νομικά, είτε πολιτικά ή οικονομικά”. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως η περιοχή είναι μέρος του εδάφους της “ΤΔΒΚ”». 

Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες «υποσκάπτουν την όποια προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση». Σύμφωνα με τον ΠτΔ αυτό που είναι πολύ πιο ανησυχητικό είναι πως οι πιο πάνω πράξεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού από πλευράς Άγκυρας για προώθηση του «Σχεδίου Β» για την Κύπρο «το οποίο οδηγεί σε εγκατάλειψη όλων των προσπαθειών για λύση και επιβάλλοντάς μας τα σχέδια για μόνιμη διαίρεση της νήσου».
Πέραν από τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, υπάρχουν επίσης και σειρά παραβιάσεων από τον τουρκικό στρατό κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός στην Κύπρο «που αποδεικνύουν τον πιο πάνω στόχο».

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στη βασική της προτεραιότητα που είναι η επανέναρξη των προσπαθειών για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Στα πλαίσια αυτά «έχω προτείνει γραπτώς προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμησης και την Επανεγκατάσταση της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων με τη συμμετοχή διεθνών και Κυπρίων ειδικών, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων, στους οποίους θα επιτραπεί να εισέλθουν στην περιφραγμένη περιοχή προκειμένου να προβούν σε τεχνικές μελέτες που σχετίζονται με την αποκατάσταση». Ο ΠτΔ ενημερώνει τον ΓΓ ΟΗΕ ότι αυτή του η πρόταση εισηγείται όπως η ΕΕ χρηματοδοτήσει τις μελέτες και τα Ηνωμένα Έθνη παράσχουν διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή της τεχνικής εργασίας. Ενώ παράλληλα θα υπάρχει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής. Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως καμιά αντίδραση δεν υπήρξε έκτοτε. 

Ο ΠτΔ θεωρεί πως «αυτή η πρόταση θα μπορεί να αποτελέσει ένα απτό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορεί να συμβάλει στα μέγιστα στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κλίματος το οποίο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών» και την ίδια ώρα «θα υπηρετήσει τον στόχο της υποβοήθησης στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». 

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συμβάλει ώστε να δοθεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα και ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν δεσμευμένα στο θέμα και δεν θα επιτρέψουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά από μέρους της Τουρκίας να συνεχίσει». 

Πηγή: Φιλελεύθερος