Πριν το καλοκαίρι οι διατάξεις για προσβασιμότητα ΑμεΑ στις παραλίες



Την εμπλουτισμό του νομικού πλαισίου για τις παραλίες έτσι ώστε να καλύπτει και άτομα με αναπηρίες, στοχεύει να πετύχει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών πριν το επικείμενο καλοκαίρι, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου.

 

Η Επιτροπή συζήτησε δύο ζητήματα, την πρόταση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες και την πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου για την προστασία παραλιών που έχουν ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.

 

«Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες νομίζω ότι είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αναμένεται να οδηγηθεί πολύ σύντομα στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου διευκολύνοντας αυτούς τους συμπατριώτες αλλά και άτομα που επισκέπτονται την Κύπρο και αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Μαύρου.

 

Ανέφερε ειδικότερα ότι το θέμα της παρουσίας των σκύλων οδηγών τυφλών προσώπων συγκέντρωσε την σύμφωνο γνώμη των μελών της Επιτροπής, αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ενδεχόμενο οι σκύλοι αυτοί να μπαίνουν στη θάλασσα.

 

«Αυτό όμως είναι το δευτερεύων ακούγοντας τις απόψεις των εκπροσώπων με αναπηρίες. Το κυριότερο είναι να διευκολυνθεί και η πρόσβαση και η παρουσία στις παραλίες των σκύλων που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ως οδηγοί για τυφλούς. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν τέτοιοι σκύλοι αλλά είναι πιθανόν ένα τουρίστας να χρειάζεται τον οδηγό του για να μπορέσει να απολαύσει την παραλία όπως όλοι οι άλλοι».

 

Σε ερώτηση αν με την πρόταση νόμου θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, η κ. Μαύρου είπε πως με την πρόταση νόμου δεν λύνονται όλα τα προβλήματα αλλά σίγουρα βελτιώνονται τα πράγματα. «Λύνονται κάποια προβλήματα που δημιουργούνται από την ασάφεια του νόμου. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένα μηχανοκίνητο αναπηρικό όχημα να μπαίνει συλλήβδην στις απαγορεύσεις που ισχύουν για όλα τα οχήματα», είπε.

 

«Θέλουμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν ώστε η καλοκαιρινή περίοδος που πλησιάζει να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα», πρόσθεσε η κ. Μαύρου, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να περάσουν κάποιες πρόνοιες και θα μελετηθούν περισσότερες αν χρειάζονται.

 

Για την εισήγηση όπως μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των παραλιών να χρησιμοποιείται για υποδομές, η κ. Μαύρου είπε πως η δημιουργία υποδομών δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά και θέμα αντίληψης των ίδιων των τοπικών αρχών και θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητές τους.

 

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προωθούμενη τροποποίηση του περί παραλιών νόμου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί καλύτερη πρόσβαση σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες.

 

«Επιτέλους θα συζητηθεί το θέμα της νομιμοποίησης τροχοφόρων που μεταφέρουν άτομα να αναπηρίες, αφού σήμερα η νομοθεσία, όπως είναι μπορεί να ερμηνευθεί ένα ηλεκτροκίνητο τροχοκάθισμα απαγορεύεται να διακινηθεί σε μια παραλία».

 

Ο κ. Λαμπριανίδης ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο όπως οι τοπικές Αρχές να χρησιμοποιούν ποσοστό επί των εισπράξεων από την εκμετάλλευση των παραλιών (ενοικίαση ομπρελών και κρεβατιών) για ανάπτυξη υποδομών για άτομα με αναπηρίες.

 

Αν και υπάρχουν παραλίες με πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες, ο κ. Λαμπριανίδης κατήγγειλε ότι ενώ σε πολλές παραλίες παραχωρήθηκε δωρεάν εξοπλισμός προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, «συχνά βλέπουμε ότι δεν συντηρούνται ικανοποιητικά ή ο Δήμος δεν έχει διάθεση καθόλου να δαπανήσει χρήματα για συντήρηση με αποτέλεσμα ακριβός εξοπλισμός να απενεργοποείται»

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικοαΐδης, είπε πως αυτό το ζήτημα αποτελεί πρόοδο αφού θα επιτρέπει στους τυφλούς να μεταβαίνουν στις παραλίες με τον εκπαιδευμένο σκύλο οδηγό.

 

Είπε πως οι σκύλοι αυτοί είναι εκπαιδευμένοι και δεν θα μπαίνουν στη θάλασσα κάτι που αντιμετωπίζει ανησυχίες ότι οι σκύλοι αυτοί θα ενοχλούν τους πολίτες.

 

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν τους σκύλους οδηγούς από πολλούς χώρους και έφερε παράδειγμα ξενοδοχείου που δεν επέτρεψε πρόσβαση σε σκύλο – οδηγό ενός τυφλού τουρίστα.

 

«Η πρόταση είναι μεγάλης σημασίας για τα άτομα με αναπηρίες τόσο για την προσέγγιση των παραλιών αλλά και για άλλη πρόνοια που θα επιτρέπει στα άτομα να αναπηρίες που χρησιμοποιούν σκύλους - οδηγούς να μεταβαίνουν στους χώρους για το μπάνιο και την ψυχαγωγία», κατέληξε.


Τέλος για την προστασία παραλιών, η κ. Μαύρου είπε πως μετά τα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα με παρεμβάσεις που επηρεάζουν την πανίδα και τη χλωρίδα θεωρώ ότι θα πρέπει να πάρουμε πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα ώστε να γνωρίζουν όλοι τις συνέπειες από τις παρεμβάσεις τους.