Πρέσβης Ιταλίας σε Άγκυρα: «Καμία βιώσιμη λύση σε Αν.Μεσόγειο χωρίς Τουρκία»

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη δίκαιη συμμετοχή από την Τουρκία», δήλωσε χθες ο Ιταλός Πρέσβης στην Άγκυρα

Μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ένωση Διπλωματικών Ανταποκριτών της Τουρκίας, ο Massimo Gaiani έκανε αναφορά σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με  τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

 Σύμφωνα με την Yeni Safak, τόνισε τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είπε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Τουρκία είναι μέρος αυτής της περιοχής. Έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή».

Ερωτηθείς για το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), ο Gaiani είπε ότι η Ιταλία "αντιλαμβανόταν πάντα αυτό το φόρουμ ως έναν τρόπο βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο".

«Πιστεύουμε ότι αυτό το φόρουμ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό. Και είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να ενεργήσει με θετικό πνεύμα και όχι με τα αρνητικό πνεύμα. Το κάναμε πολύ ξεκάθαρα, σε όλους τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός διπλωμάτης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρέτισε την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών.

«Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς Τουρκία», είπε.

«Χαιρετίζουμε θερμά τη δέσμευση των δύο χωρών (Τουρκίας και Ελλάδας) και συνεχίζουμε σε αυτές τις συνομιλίες, προσπαθώντας να διευκρινίσουμε και, εάν είναι δυνατόν, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα", είπε.

Λέγοντας ότι «υπάρχουν σημαντικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο από την άποψη της ενέργειας», ο Gaiani πρόσθεσε «Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτοί οι πόροι θα είναι ένα στοιχείο για την επίλυση προβλημάτων για την ένωση των χωρών».

Σημείωσε τη σημασία της παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή και τόνισε ότι «δεν υπάρχει βιώσιμη λύση σε αυτόν τον τομέα χωρίς δίκαιη συμμετοχή από την Τουρκία. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ προφανές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης και τον πρωθυπουργό της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh που θα προταθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας στις 10 Μαρτίου, ο Ιταλός πρέσβης χαιρέτισε την εξέλιξη.

«Δείχνει ότι μια διαδικασία που ανήκει στη Λιβύη έφερε μια πολιτική λύση στην κρίση. Και είμαι βέβαιος ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη Λιβύη θα προσπαθήσουν τώρα να συμβάλουν σε αυτήν τη θετική εξέλιξη», δήλωσε ο Gaiani

 «Η Τουρκία και η Ιταλία συνέβαλαν θετικά στην πολιτική λύση στη Λιβύη», είπε.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με την Yeni Safak, εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην πολιτική λύση και είπε: «Νομίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται στενά με την Ιταλία, έχει επίσης δώσει πολύ θετική συμβολή σε αυτήν τη λύση».

«Και πιστεύω ότι αυτό το πολύ σημαντικό βήμα θα φέρει μια θετική τάση και ότι περαιτέρω τα ζητήματα της στρατιωτικής παρουσίας θα επιλυθούν σταδιακά. Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Θα συνεχίσουμε τον πολύ στενό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας για θέματα της Λιβύης, στο πνεύμα της σταθεροποίησης της χώρας», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ιταλία χρειάζονται «σταθεροποίηση της Λιβύης», τόνισε ότι η Λιβύη «είναι σημαντικός εταίρος, όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και για την ασφάλεια της περιοχής, τον έλεγχο της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών».

Ο Gaiani εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη διαδικασία του Βερολίνου και σημείωσε ότι «μαζί με τη συμβολή της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Χαιρετίζοντας τη νέα νομισματική πολιτική που υιοθέτησε η Τουρκία, ο Gaiani είπε, «Νομίζω ότι η Τουρκία ήταν πολύ καλή στην εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας και της διατήρησης της οικονομίας».

«Η Ιταλία εμπιστεύεται την Τουρκία και οι ροές των άμεσων επενδύσεων δείχνουν αυτήν την εμπιστοσύνη. Ήμασταν νούμερο ένα στις ξένες επενδύσεις το 2019. Και ήμασταν μεταξύ των πέντε πρώτων, νομίζω επίσης, τα προηγούμενα χρόνια», είπε.

Σημειώνοντας ότι οι Ιταλοί επιχειρηματίες στην Τουρκία «είναι ικανοποιημένοι με την επένδυσή τους», είπε ότι «πολλές φορές έχουν ενισχύσει ακόμη και αυτές τις επενδύσεις και αποδίδουν πολύ καλά και εμπιστεύονται την Τουρκία».

«Πιστεύουν ότι είναι μια ανθεκτική χώρα που παρά τα απροσδόκητα γεγονότα που συνέβησαν σε όλο τον κόσμο, η [Τουρκία] έχει αποδειχθεί ικανή να συνεχίσει να αποδίδει καλά στην οικονομική πλευρά», πρόσθεσε.