Πράσινο φως για 10 μεγάλα έργα - Ένα στην Αγία Νάπα


Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να τράβηξε απότομα το χειρόφρενο των οικιστικών αναπτύξεων, και κυρίως των εργασιών στα εργοτάξια, ωστόσο οι γνωματεύσεις για νέα μεγάλα έργα συνέχισαν κανονικά και στο περιθώριο του επιτρεπτού.

Πιο κάτω παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα έργα που πέρασαν από τη φάση της γνωμάτευσης και οδεύουν προς την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση τους, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, από τις αρχές αυτού του δύσκολου έτους μέχρι και τον Αύγουστο του 2020. Αρκετά από αυτά είναι ήδη γνωστά, όμως έτυχαν αλλαγών και επικαιροποιήσεων.


ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (KITION OCEAN HOLDINGS)


Η πρόταση της εταιρείας Kition Ocean Holdings περιλαμβάνει την επέκταση της υφιστάμενης Μαρίνας Λάρνακας, ούτως ώστε να μπορεί να φιλοξενεί 650 σκάφη, μήκους από 5 μέχρι 150 μέτρα. Η νέα Μαρίνα θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής και πρασίνου, παιδότοπους, εμπορικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, πολυτελείς επαύλεις, και ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενεί φοιτητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να σπουδάσουν και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στην διαχείριση ξενοδοχείων, ιατρικών σπουδών και σπουδών που σχετίζονται με την θαλάσσια βιομηχανία.


Το έργο, το οποίο εκτιμάται να έχει κόστος υλοποίησης πέραν του €1 δις. Όπως ανακοινώθηκε, θα περιλαμβάνει λιμενικές υποδομές, μαρίνα, ανάπλαση και ανάπτυξη γης, οδικού δικτύου, χώρους πρασίνου, πάρκα και πεζόδρομους καθώς και οικιστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αναψυχής και άλλες κοινωνικές αναπτύξεις σε μια περίοδο 10 με 15 χρόνων, με επιπλέον ετήσιες οικονομικές δραστηριότητες, μόνο στη Λάρνακα.


ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΕΝΟΙΚΟ (TP MEDITERRANEAN ADVENTURES LTD)


Από αεροδρόμιο για πτήσεις και ελεύθερη πτώση, μέχρι χώρους για σκι και τη δημιουργία ξενοδοχείου 200 κλινών σχεδιάζει η εταιρεία «TP Mediterranean Adventures Ltd», στις κοινότητες Αγ. Ιωάννη και Μενοίκου, στη Λευκωσία. Στο σχέδιο, εκτός από ξενοδοχείο και αθλητικούς χώρους προτείνεται η δημιουργία διαδρόμου απογείωσης/προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών μήκους 940μ και η άμεση του περιοχή θα καταλαμβάνει εμβαδό περίπου 18.000 τ.μ. Όπως αναφέρεται, στο έργο προτείνεται περιοχή εσωτερικής κολυμβητικής και περιοχή Εξωτερικής κολυμβητικής δεξαμενής. Προτείνεται επίσης πίστα ανώμαλης Ποδηλασίας και πίστα παιδικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.


Όσον αφορά το ξενοδοχείο, αυτό θα διαθέτει συνολικά 100 δωμάτια (200 κλίνες) με εμβαδό εσωτερικών χώρων 3.000 τ.μ. Θα υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες καθώς επίσης και καταστήματα, γραφεία και υποδοχή, αίθουσα εκδηλώσεων και σεμιναρίων.


Για τους λάτρεις των αθλημάτων με μπάλα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει 2 γήπεδα ποδοσφαίρου/χόκεϊ, 3 γήπεδα ποδοσφαίρου σάλας, 1 γήπεδο αντισφαίρισης και 1 γήπεδο καλαθόσφαιρας/ πετόσφαιρας. Ακόμα, στο έργο αναφέρεται πίστα motocross, γυμναστήριο αναρρίχησης ενηλίκων, εσωτερικό σκι χιονιού, εξωτερικό σκι στις οροφές των κτιρίων, τεχνητό σκι Νερού και γυμναστήριο με εσωτερική πισίνα. Το έργο θα είναι σχεδόν ενεργειακά αυτόνομο με δικές του μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών


ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ MACRONISSOS


Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται μέσα στα όρια της υφιστάμενης τουριστικής ανάπτυξης MACRONISSOS  VILLAGE στην  Αγία  Νάπα. Η  αίτηση  αφορά  την  κατεδάφιση  90  τουριστικών  διαμερισμάτων,  την  αναβάθμιση  των υπόλοιπων 90 που θα παραμείνουν, την ανέγερση  ξενοδοχείου, την προσθήκη θεματικών εστιατορίων  και  τροποποίηση  υφιστάμενων,  την  προσθήκη  οικογενειακού  κέντρου ψυχαγωγίας  και  χώρου  δεξιώσεων  καθώς  και  τη  διαμόρφωση  των  εξωτερικών  χώρων  με πισίνες,  κήπους  και  χώρους  στάθμευσης.  Όλες  οι  εργασίες  θα  γίνουν  μέσα  στα  όρια  της  υφιστάμενης  ανάπτυξης  και  για  την  ανέγερση  των  κτηρίων  θα  χρησιμοποιηθούν συμβατικές μέθοδοι, υλικά και τεχνολογίες. Το  ξενοδοχείο  θα  αποτελείται  από  δύο  κτήρια  ύψους  25μ.  (28.975μ.  μαζί  με  τα κλιμακοστάσια), υπόγειο, ισόγειο, και 6 ορόφους. Η ανάπτυξη θα διαθέτει 692 κλίνες από  τις  οποίες  οι  512  κλίνες  αφορούν  το  ξενοδοχείο  και  οι  υπόλοιπες  180  τα τουριστικά διαμερίσματα. Το  ξενοδοχείο  θα  καλύπτει  έκταση  3964τ.μ.  και  θα  αποτελείται  από  215 δίκλινα δωμάτια, σουίτες και οικογενειακά δωμάτια. 



ΤΟ ΝΕΟ «ΙΕΡΟ» ΠΟΛΥΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ 


Το «ΤΡΟΠΑΙΟΝ» αφορά πολυώροφο κτίριο με 12 ορόφους και 2 υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το ύψος του κτιρίου θα φτάνει περίπου 60m από την βάση του ισογείου και περιλαμβάνει  δύο καταστήματα και συνολικά 22 γραφεία (από δύο σε κάθε όροφο), αποθηκευτικούς χώρους, δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης (34 parking εκ των οποίων 4 για ΑμΕΑ), κοινόχρηστους χώρους, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου. Το ομώνυμο κτίριο, είναι αποτέλεσμα συνεταιρισμού της  εταιρείας με την Εκκλησία και έχει στόχο μέσα από τη λειτουργία του να καλύψει τις αναπτυξιακές ανάγκες της Ευρύτερης Περιοχής Μελέτης. Συγκεκριμένα, κύριος του έργου είναι η εταιρεία «ΤΡΟΠΑΙΟΝ»  με συνέταιρους τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου και το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Κοντού.  Το σύνολο της έκτασης του τεμαχίου που θα φιλοξενήσει το Προτεινόμενο Έργο ανέρχεται στα 1180 τ.μ. Ο συνολικός χρόνος για την ολοκλήρωση του ανέρχεται περίπου στους 18 μήνες.



ZARIA DEVELOPMENT (ANOLIA HOLDINGS)


Το έργο αποτελείται από 2 οικιστικά κτίρια (18 και 16 ορόφων) 75 διαμερισμάτων συνολικά, τα οποία διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή, παιδότοπους, γυμναστήριο και χώρους πρασίνου.


Συγκεκριμένα:


-Το Block Α (Δυτικό κτίριο),  διαθέτει 41 διαμερίσματα με 15 οικιστικούς ορόφους. Το ύψος του κτιρίου είναι 76m από τη βάση του ισογείου (119 μ. από τη μέση στάθμη της θάλασσας). 


-Το Βlock Β (Ανατολικό κτίριο), το οποίο διαθέτει 34 διαμερίσματα με 13 οικιστικούς ορόφους. Το ύψος του κτιρίου είναι 68 μ. από τη βάση του ισογείου. Περιλαμβάνονται 162 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων 3 χώροι είναι για ηλεκτρικά αυτοκίνητα).


Στο μεσοπάτωμα του Block B υπάρχουν μικροί χώροι για βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο και στο Block A υπάρχει κοινόχρηστος χώρος ξεκούρασης/αναμονής.


ΝΕΟ JUMBO ΣΤΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟ


Το έργο αφορά προσθήκες/μετατροπές σε υφιστάμενη οικοδομή (εκθεσιακό χώρο, κατάστημα, αποθηκευτικές χρήσεις και γραφεία) και αλλαγή χρήσης, με σκοπό την ανέγερση του υπερκαταστήματος Jumbo. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και ένα όροφο. Η ανάπτυξη θα διαθέτει συνολικά 331 χώρους στάθμευσης εκ των οποίων οι 33 θα είναι διαμορφωμένοι για ΑμεΑ. Στην οροφή του κτηρίου θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης με μεταλλικά στέγαστρα, επικαλυμμένα με φωτοβολταïκά πάνελ. Το υπερκατάστημα θα διαθέτει συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν χώρου πωλήσεων 10.476 τ.μ. Η διάρκεια των εργασιών θα είναι περίπου 12 μήνες.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4* ΣΤΟ ΚΙΒΙΣΙΛΙ (VERDURO ENTERPRISES LTD)


Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων δυναμικότητας 228 κλινών στο Κιβισίλι. Μεταξύ άλλων θα διαθέτει γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας, κομμωτήριο, εσωτερική πισίνα, γραφεία, μπαρ, δύο Καταστήματα και κήπους.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ (MAREMONTE INVESTMENTS LIMITED)


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από ισόγειο, και τρεις (3) ορόφους, θα έχει ύψος 15,15 μ. και εμβαδό 2.951τ.μ. Θα περιλαμβάνει 90 δωμάτια, χώρο αναμονής / lobby, καφετέρια, εστιατόριο, κουζίνα, αποθήκες, γραφεία, εξωτερική πισίνα και 40 ισόγειους ακάλυπτους χώρους στάθμευσης.


ΔΙΠΛΟ ΤΟ LARNACA TOWER


Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία δύο παρόμοιων πολυώροφων κτιρίων, ένα ξενοδοχείο 5*, 10 ορόφων με 100 δωμάτια και ένα ξενοδοχείο 4*, 30 ορόφων με 270 δωμάτια. Αρχικά ο σχεδιασμός έκανε λόγο για ένα κτίριο. Όπως αναφέρεται αφαιρέθηκαν οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και στη τελική του μορφή το έργο θα διαθέτει 204 θέσεις στάθμευσης αντί 412 με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Τα τεμάχια που θα φιλοξενήσουν το έργο χωροθετούνται ανατολικά της οικιστικής περιοχής της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα στην παραλιακή περιοχή Φοινικούδων. Στο έργο περιλαμβάνονται εστιατόρια και bar, γραφεία ξενοδοχείου, πισίνες και γυμναστήριο. Στον ευρύτερο χώρο ανέγερσης του έργου, υπάρχουν κτήρια και εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια, μαγαζιά, κ.α. τα οποία θα απαιτηθεί να κατεδαφιστούν εξ ολοκλήρου.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 5* (SALT LAKE RESORT & SPA)


Το έργο  αφορά την ανέγερση και λειτουργία μεικτής τουριστικής ανάπτυξης με την ονομασία "SALT LAKE RESORT & SPA" στο Δήμο Δρομολαξιά - Μενεού της επαρχίας Λάρνακας. Η συνολική έκταση του προτεινόμενου έργου είναι περίπου 100.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει συνολικά 46 κατοικίες και ξενοδοχειακή μονάδα 5* δυναμικότητας 594 κλινών, τα οποία εφάπτονται στο δυτικό όριο του νότιου τμήματος των Αλυκών Λάρνακας. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει: ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων (5*) που αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και 2 ορόφους και χωροθετείται εντός του τεμαχίου με αριθμό 161. Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει δυναμικότητα 295 δωματίων/594 κλινών και περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, αίθουσες συναντήσεων και συνεδριάσεων, εστιατόρια, bar, κουζίνες, αποθήκες, γυμναστήριο, χώρο παιχνιδιών, πισίνες, γήπεδο τένις, γήπεδο τοξοβολίας, γήπεδο πολλαπλών χρήσεων, χώρο spa κλπ. Επίσης, περιλαμβάνει 279 χώρους στάθμευσης. Ακόμη προβλέπονται, 12 πολυτελείς κατοικίες τριών υπνοδωματίων, συγκρότημα 34 κατοικιών τριών υπνοδωματίων και περιλαμβάνει επίσης δημόσιο χώρο πρασίνου, εσωτερικό οδικό δίκτυο 2.888 τ.μ. , καθώς και 6 χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του έργου.


Από το περιοδικό Insider (τεύχος Σεπτέμβριος 2020).