Πούτιν σε ΗΠΑ: Είμαι έτοιμος για μια κρίση των πυραύλων



Στρατιωτικά έτοιμη είναι η Ρωσία για μια κρίση όπως εκείνη των πυραύλων στην Κούβα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αν οι ΗΠΑ είναι αρκετά ανόητες ώστε να θέλουν μια τέτοια κρίση. Παράλληλα, σημείωσε πως η χώρα του έχει το πλεονέκτημα στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Η Κρίση των Πυραύλων ξέσπασε το 1962, όταν η Μόσχα απάντησε σε μια αμερικανική πυραυλική ανάπτυξη στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα και πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Οι εντάσεις αυξάνονται και πάλι λόγω των φόβων της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, καθώς αποχώρησαν από μια συμφωνία-ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα σχόλια του Πούτιν, τα οποία έγιναν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, ακολουθούν την προειδοποίησή του πως η Μόσχα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους πλησιέστερα στη Ρωσία εγκαθιστώντας τους δικούς της πυραύλους πλησιέστερα στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.

Για πρώτη φορά ο Πούτιν επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσινγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.

«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς (των πυραύλων μας)... σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πηγή: philenews/ethnos.gr