ΠΟΥ: Τα Lockdowns μπορούν να αποφευχθούν αν το 95% φορά μάσκα


Τα Lockdowns θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλοι ακολουθούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Hans Kluge τόνισε ότι το Lockdown πρέπει να είναι «έσχατη λύση» και κάλεσε το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες για να αποτραπούν οι θανάτοι.

Είπε ότι αν το 95% των ανθρώπων φορούσαν μάσκες, αντί του 60%, όπως δείχνουν τα στοιχεία, «δεν θα χρειαζόταν Lockdown» - αν και πρόσθεσε ότι η χρήση μάσκας δεν είναι «πανάκεια» ενάντια στον κορωνοϊό και έπρεπε να συνδυαστεί με άλλα μέτρα.

"Εάν κάνουμε όλοι το καθήκον μας, τα Lockdowns μπορούν να αποφευχθούν", δήλωσε ο Kluge.

Σημείωσε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν την παρούσα στιγμή κάτω από συνθήκες Lockdowns, τα οποία απαιτούν οικονομική υποστήριξη και προκαλούν απώλειες θέσεων εργασίας, διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας και παράπλευρες ζημίες όσον αφορά την ψυχική υγεία, την κατάχρηση ουσιών και τη ενδοοικογενειακή βία.

Ο Κλουζ, μιλώντας στην Κοπεγχάγη της Δανίας, προειδοποίησε για τον "αρνητικό αντίκτυπο των απότομων χαλαρώσεων", λέγοντας ότι οι χαλαρώσεις στους περιορισμούς πρέπει να γίνουν σταδιακά.

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για το χειμώνα

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης και θανάτων, με την Ιταλία να καταγράφει 753 θανάτους την προηγούμενη Τετάρτη, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό που καταγράφηκε μετά το πρώτο κύμα. Η Πολωνία ανέφερε αριθμό θανάτων ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες Πέμπτη, με 637 νεκρούς.

Υπήρξαν περισσότεροι από 29.000 θάνατοι κορωνοϊού στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, με ένα άτομο να πεθαίνει κάθε 17 δευτερόλεπτα, είπε ο Κλουζ. Οι θάνατοι του Covid-19 αυξήθηκαν κατά 18% στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με 4.500 ζωές να χάνονται καθημερινά, πρόσθεσε.

Αυτό οδηγεί σε περισσότερα σημάδια επιπλοκών στα συστημάτα υγείας, με τους γαλλικούς θαλάμους εντατικής θεραπείας να είναι γεμάτοι σε ποσοστά που ξεπερνούν το 95% για 10 συνεχείς ημέρες και τις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ελβετίας να είναι ήδη γεμάτες.


201119065404-02-coronavirus-lockdown-closed-cafe-italy-1106-exlarge-169.jpg

Ένας άντρας περνώντας από ένα κλειστό καφενείο, στο Τορίνο της Βόρειας Ιταλίας, στις 6 Νοεμβρίου. Προχθές Τετάρτη, η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Κλουζ είπε ότι οι ισχύοντες περιορισμοί σε ολόκληρη την ήπειρο είχαν μειώσει τις νέες υποθέσεις από 2 εκατομμύρια σε 1,8 εκατομμύρια την τελευτάια εβδομάδα.

"Είναι ένα μικρό σήμα, ωστόσο είναι απλά ένα σήμα", είπε.

"Ο ιός συνεχίζει να χτυπά τους ευάλωτους, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις καθυστερούν", πρόσθεσε.

Ο Kluge είπε ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή εκπαίδευση, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να διατηρούν τα σχολεία ανοιχτά στα τελευταία Lockdowns αφού τα παιδιά δεν θεωρούνται βασικοί παράγοντες μετάδοσης.

Είπε ότι τα καλά νέα για τα δύο εμβόλια αντιπροσωπεύουν έναν «νέο ορίζοντα».

"Ενώ τα εμβόλια δεν θα σταματήσουν εντελώς το Covid-19 και δεν θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας, δίνουν μεγάλη ελπίδα στον πόλεμο ενάντια σε αυτόν τον ιό", είπε.

Προειδοποίησε ότι τα εμβόλια δεν είναι «ασημένια σφαίρα» καθώς η προσφορά και η διανομή τους θα είναι περιορισμένη, ειδικά στην αρχή.

"Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για το χειμώνα, οπότε πρέπει πραγματικά να παραμείνουμε μαζί και να εφαρμόσουμε τα μακροπρόθεσμα μέτρα που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν", δήλωσε ο Kluge.

Ο διευθυντής της ΠΟΥ πρόσθεσε ότι είναι «αισιόδοξος», αλλά «επίσης, πολύ προσεκτικός, επειδή έχουμε δει ότι τα συστήματα υγείας μπορεί να στριμωχτούν πολύ γρήγορα»