Πού οδεύουν κορωνοϊός και ευλογιά – Ο Δρ Καραγιάννης απαντά


Με γνώμονα ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο θα αναπληρωθεί με τις ενισχυτικές δόσεις, θα έχουμε πολύ πιο ήσυχο χειμώνα από πέρσι όσον αφορά την Covid-19, εκτιμά το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας με βάση και την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως αν ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού μειωθεί ακόμα περισσότερο θα αποτελέσει έναν καλό οιωνό για το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Είναι πασιφανές πλέον ότι έχουμε βελτιώσει σημαντικά την επιδημιολογική μας εικόνα, ελπίζουμε πως μέχρι τον Νοέμβριο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα δεδομένα», ανέφερε.

Όσον αφορά το διδύναμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο θα καλύπτει το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και το στέλεχος της «Όμικρον», σημείωσε πως όλοι, ανάμεσά τους και το Υπουργείο Υγείας, ευελπιστούν πως θα το έχουμε πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται.

Εμβολιασμός σε επαφές για ευλογιά των πιθήκων

Παράλληλα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, η οποία άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη προκαλώντας έντονες ανησυχίες, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως είπε «δεν κάνουμε λόγο για μια ασθένεια, η όποια όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ικανή να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να παραλύσει. Ωστόσο, τόνισε πως ο εμβολιασμός χρειάζεται να γίνει στα άτομα, τα οποία αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ώστε να σταματήσει η μετάδοση εκεί και να μην υπάρξει υπερμετάδοση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία καθώς βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών, όμως όπως είπε, «η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όσο ο κορωνοϊός και δεν σκοτώνει ο συγκεκριμένος ιός».

Δεν είναι ένας καινούργιος ιός

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι μια καινούργια ασθένεια για την ανθρωπότητα, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης, καθώς ο ιός ανιχνεύθηκε γύρω στο 1960 και τα περιστατικά σχεδόν εξ ολοκλήρου αφορούσαν την Αφρική.

«Μετά το 2000 υπήρξαν κάποια περιστατικά τα οποία είχαν κυκλοφορήσει εκτός Αφρικής, αλλά ήταν πολύ μεμονωμένα και δεν υπήρξε μετάδοση στην κοινότητα», επεσήμανε.

Τέλος ο Δρ Καραγιάννης, σημείωσε πως τα αντισώματα, τα οποία προσφέρει το εμβόλιο της ανθρώπινης ευλογιάς σε όσους το έχουν λάβει, προστατεύει και για την ευλογιά των πιθήκων.