ΠΟΥ: Ακτίνα ελπίδας στην Ιταλία, σε νέο επίκεντρο εξελίσσονται οι ΗΠΑ


Ακτίνα ελπίδας βλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ακόμη "πολύ, πολύ νωρίς" για να πούμε ότι έχει ξεφύγει ο κίνδυνος. Την ίδια ώρα διαπιστώνει "πολύ μεγάλη επιτάχυνση" της μετάδοσης του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

"Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση."

Τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από αυτά, το 40% αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως στην Ιταλία, το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα οι νεκροί ήταν 601 και τα κρούσματα 4.789, γεγονός που έφερνε αισιοδοξία για καμπή.

Πήγατε Νέα Υόρκη; Μείνετε σπίτι

Στο μεταξύ την Τρίτη ο Λευκός Οίκος κάλεσε όσους είχαν αποχωρήσει από τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης απομονωθούν και να παρακολουθήσουν τον εαυτό τους προσεκτικά για 14 ημέρες, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε την περιοχή ως ”καυτό σημείο”.

Θάνατος ανηλίκου

Τις προηγούμενες ώρες καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες.

Η ασθένεια COVID-19 «δεν κάνει καμία διάκριση ηλικίας, φυλής ή επιπέδου πλούτου» και «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη μας δείχνει πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας, η Μπάρμπαρα Φερέρ.

Συνολικά, η παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 επιταχύνεται πολύ και αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τα σημερινά 334.981 κρούσματα και τους 14.510 θανάτους, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Δεν εφησυχάζει η Κίνα

Η Κίνα δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει από σποραδικά κρούσματα, όπως επίσης από τους προσβληθέντες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, όπως δήλωσε υγειονομικός αξιωματούχος.

Η Χουμπέι, η επαρχία που βρέθηκε στο κέντρο του ιού, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες που εγκαταλείπουν την επαρχία από την Τετάρτη, με την πρωτεύουσά της Ουχάν να προβλέπεται να ακολουθήσει και αυτή στην εφαρμογή του μέτρου αυτού τον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή έγινε παρόλο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα διπλασιάστηκε τη Δευτέρα, λόγω μιας αύξησης των προσβληθέντων που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Μεγαλύτερη μολυσματική περίοδος

Ο διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο Πρώτο Νοσοκομείο του Πεκίνου Ουάνγκ Γκικιάνγκ, δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τον νέο κορονοϊό δείχνουν ότι η μολυσματική του περίοδος είναι μεγαλύτερη από αυτήν του SARS και της γρίπης.